Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:57 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul României reafirmă îndeplinirea tuturor punctelor convenite vara trecută cu preşedintele Comisiei Europene

ro

29 Jan, 2013 20:46 759 Marime text

Victor Ponta: "Cele 11 puncte convenite cu Preşedintele Comisiei Europene au fost îndeplinite în totalitate. Guvernul a fost şi continuă să rămână profund angajat în asigurarea independenţei justiţiei şi întărirea statului de drept"

Vara trecuta, într-un moment de criză politică, marcat de foarte multe dezinformări, Guvernul României s-a angajat să aducă la îndeplinire mai multe recomandări convenite cu reprezentanţii Comisiei Europene. Astfel:

1. Garantarea atribuţiilor Curţii Constituţionale, prin abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38/2012. A fost asigurată respectarea şi implementarea tuturor deciziilor Curţii Constituţionale.

2. Reinstaurarea regulii cvorumului special necesar pentru validarea rezultatelor referendumului - s-a facut prin abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 41/2012.

3. Respectarea prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă - Guvernul şi-a respectat şi îşi reafirmă angajamentul de a respecta principiul folosirii ordonanţelor de urgenţă strict pentru situaţiile desemnate în Constituţie. Nu s-au emis ordonanţe care afectează instituţii fundamentale, ci doar în situaţii clar de urgenţa şi în număr semnificativ mai redus decât guvernele anterioare.

4. Punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale - acest lucru s-a realizat, inclusiv dupa organizarea referendumului din 29 iulie. Toate deciziile Curţii Constituţionale sunt deplin respectate şi aplicate în prezent.

5. Asigurarea publicării fără întârziere a tuturor actelor, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale, în Monitorul Oficial - Toate actele sunt publicate la zi in Monitorul Oficial, atât cele care se referă la activitatea legislativa şi guvernamentală, cât şi cele referitoare la deciziile Curţii Constituţionale.

6. Invitarea tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa sistemului judiciar; asumarea angajamentului de a impune sancţiuni disciplinare tuturor membrilor de Guvern sau de partid care subminează credibilitatea judecătorilor sau care exercită presiuni asupra instituţiilor judiciare. Guvernul este deplin angajat în respectarea acestui punct. Primul-ministru a cerut CSM să fie informat în legatură cu orice forma de ingerinţă în justiţie a vreunui membru al Guvernului şi a cerut public în mai multe rânduri respectarea independenţei justitiei.

7. Numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat. La data de 22 ianuarie 2013, Plenul Parlamentului a numit un nou Avocat al Poporului, o persoană din mediul academic, fără activitate politică anterioară. Decizia a fost adoptată cu o larga majoritate, după o procedură în care toate partidele au fost consultate transparent.

8. Introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; un astfel de proces transparent ar trebui să includă depunerea unor candidaturi deschise, fondate pe criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie; abţinerea de la numiri în cursul preşedinţiei interimare - procedura a fost deja demarată, respectandu-se toţi paşii conveniţi cu Comisia Europeana. În prezent, în urma respingerii primelor propuneri de către Preşedintele României, această procedură va fi reluata pentru desemnarea unor noi candidati pentru cele doua funcţii.

9. Evitarea acordării de graţieri prezidenţiale în cursul preşedinţiei interimare. Dupa cum se ştie, nu s-au acordat deloc graţieri pe durata mandatului Preşedintelui Interimar, în vara anului trecut.

10. Abţinerea de la numirea în posturi de ministru a persoanelor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti în materie de integritate; eliberarea funcţiei de către miniştrii aflaţi într-o astfel de situaţie. Nici un ministru în legatură cu care au existat dubii sau acuzaţii referitoare la incompatibilitatea acestora nu a fost nominalizat în Guvernul condus de Victor Ponta. Angajamentul de a nu numi şi de a înlocui miniştrii sau oficialii guvernamentali în acord cu legea, în cazuri de incompatibilitate, a fost respectat.

11. Adoptarea unor proceduri clare prin care să se prevadă demisia parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnaţi definit într-un caz de corupţie la nivel înalt. Primul-ministru continua să susţină implementarea deciziilor finale ale ANI în ceea ce ii priveşte pe politicieni, pentru a se evita situaţia în care Parlamentul votează împotriva unei decizii a ANI care este confirmată de o instanţă judecatorească. În plus, în data 22 ianuarie 2013, Parlamentul a votat mai multe amendamente care imbunătăţesc Legea 96/2006, privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, în care s-au luat în considerare sugestiile ANI privind sancţionarea incompatibilităţilor.

Guvernul este determinat să continue punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei Europene în cadrul uzual asigurat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi reasigură partenerii europeni de deplina sa cooperare în acest proces.

În acelaşi timp, Guvernul îşi asuma ca obiectiv întărirea independenţei justiţiei pe viitor, prin limitarea şi mai puternică a ingerinţei factorului politic în deciziile care privesc acest domeniu, precum şi prin aplicarea reformelor necesare creşterii eficienţei şi refacerii credibilităţii actului de justiţie în percepţia publică.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii