Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul „Diagnostic Mobil - San si Col uterin” al Fundatiei Renasterea ofera investigatii medicale gratuite la Eforie

ro

11 May, 2010 05:39 2845 Marime text

Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, doamna Mihaela Geoană si Vicepreşedintele Fundatiei Renasterea, doamna Cristiana Copos sosesc la Eforie, miercuri, 12 mai 2010, pentru a prezenta programul „Unitatea Mobilă de Diagnostic - Renasterea", ce ofera femeilor investigatii medicale gratuite pentru sân şi col uterin.

Cel mai amplu şi mai ambiţios proiect al Fundaţiei Renaşterea, Unitatea „Unitatea de Diagnostic Mobil - Sân şi Col Uterin" a sosit pe 12 aprilie 2010 in Eforie, judetul Constanta. Pana in prezent, femeile din Eforie si din localitatile limitrofe au efectuat gratuit, 515 Teste Papanicolau si 289 mamografii.

Persoanele care doresc sa efectueze aceste investigatii medicale pot suna pentru programari la Serviciul de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Eforie: 0241.748.633, 0241.748.149 (int 113).

În urma a doi ani de activitate, datorită Unităţii Mobile de Diagnostic Renaşterea, peste 9.700 de femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate 9.013 Teste Babeş Papanicolau şi 5.030 mamografii.

Unitatea Mobilă de Diagnostic şi-a început activitatea in martie 2008 şi până în prezent a ajuns în 25 localităţi, din 13 judeţe ale României. Traseul acesteia a vizat următoarele localităţi: Calafat, Dăbuleni, Segarcea, Melineşti, Motru, Petroşani, Târgu Jiu, Slatina, Topoloveni, Bechet, Campulung Muscel, Piteşti, Prejmer, Hîrlău, Iaşi, Gura Humorului, Focsani, Dorohoi, Roman, Dej, Turda, Gaiesti si Oradea.

În cadrul Centrului mobil pentru investigaţii de sân şi de col uterin sunt amenajate: un cabinet de ginecologie si o cameră dotată cu aparat mamograf. Acest vehicul se deplaseză prin ţară, în comunităţile care au acces limitat la investigaţii medicale, pentru a oferi femeilor posibilitatea de a efectua gratuit, mamografii şi teste Babeş Papanicolau. Acest proiect este rezultatul a 7 ani de activitate şi constituie o investiţie de peste 300.000 euro, iar costurile legate de operarea lunară se ridică la peste 12.000 euro, sume provenite exclusiv din campaniile de strângere de fonduri ale fundaţiei.

„Sănătatea este un dar pe care trebuie să învăţăm să îl preţuim şi să îl păstrăm, înainte de a ne îmbolnăvi! Investigatiile medicale efectuate cu regularitate sunt deosebit de importante pentru a ne ajuta sa depistam o posibila afectiune in stare incipienta si a ajunge mai simplu si mai sigur la vindecare. Prin acest proiect dorim să venim în sprijinul femeilor care, din motive financiare sau geografice, nu pot beneficia de aceste servicii medicale, aducând cabinetele medicale la ele acasă.", declară Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Programul „Renaşterea - Diagnostic Mobil Sân şi Col Uterin" respectă directivele europene privind calitatea serviciilor medicale, fiind dotat cu aparatură medicală nouă, de ultima generaţie.

Proiecte similare au fost implementate şi în alte ţări din Uniunea Europeană şi s-au dovedit a fi extrem de eficiente în depistarea precoce a maladiilor şi în creşterea ratei de supravieţuire a pacientelor.

Pe 26 ianuarie 2010 proiectul „Unitatea de Diagnostic Mobil - Sân şi Col Uterin" a primit distinctia „Pearl of Wisdom" ( Perla Intelepciunii ) in cadrul Parlamentului European de la Bruxelles.

Fundaţia Renaşterea multumeşte Partenerilor şi Sponsorilor care au facut posibil acest proiect: Avon, Sanofi Aventis, Galeriile Nemţoi, McCann Erickson, Acasa, TVR, Carrefour, Roche, Actavis, Petrom, Novartis, SDV-SCAC, Sofmedica.

Fundaţia «RENAŞTEREA» pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. La 1 octombrie 2001, Fundaţia Renaşterea a lansat Programul de Prevenire şi Depistare Precoce a Cancerului de Sân, însufleţită de dorinţa de a transmite femeilor convingerea că, depistatată şi tratată la timp, această boală poate fi învinsă. De la înfiinţare, Fundaţia Renaşterea a derulat o permanentă activitate de informare şi conştientizare a femeilor asupra importanţei efectuării unor controale medicale periodice pentru depistarea la timp şi tratarea cu succes a maladiei. În urma rezultatelor deosebite obţinute în activitatea desfăşurată şi întrunind condiţiile cerute de legislaţia în vigoare, la data de 5 februarie 2008, prin Hotărâre de Guvern, Fundaţiei Renaşterea i s-a recunoscut statutul de utilitate publică.

Unul dintre proiectele majore derulate de Fundatia Renasterea il constituie Centrul de Diagnostic Renasterea, inaugurat in 2003. Misiunea acestui Centru este de a furniza consultatii, mamografii si ecografii pentru depistarea cancerului de san, având o puternica valoare sociala, oferind servicii medicale in regim de gratuitate pensionarelor, cazurilor sociale si persoanelor fara venituri, din Bucuresti si din tara. Până în prezent, la acest centru medical au fost investigate 20.778 paciente, au fost efectuate 19.576 consultaţii, 19.566 mamografii, 6.802 ecografii, iar 1.953 de persoane au fost diagnosticate cu cancer de sân.

Tot în anul 2003 a fost inaugurat Centrul de Informare Medicală « Renaşterea », unde se oferă gratuit consiliere psihologică pentru pacienţi, broşuri şi pliante informative despre sănătate. În aceeaşi perioadă a fost lansată « Linia Roz », primul serviciu de apel telefonic gratuit unde persoanele interesate pot primi informaţii despre cancerul de sân şi de col uterin (până la sfârşitul lunii august 2009, s-au înregistrat peste 92. 966 apeluri).

Mamografia este un examen radiologic pentru detectarea cancerului de sân. Mamografiile pot arăta modificările apărute la nivelul sânului înainte ca femeia sau medicul acesteia să le simtă la palpare. De mamografii pot beneficia femeile de peste 40 de ani.

Testul Babeş Papanicolau se efectuează pe masa ginecologică şi constă în recoltarea cu ajutorul unei periuţe a unei probe din colul uterin (prin vagin). Proba este prelevată de către un cadru medical şi apoi este examinată pentru a se identifica modificările apărute la nivelul celulelor. Existenţa modificărilor poate indica un stadiu precanceros sau canceros al colului uterin. Aceasta investigaţie este recomandată tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii