Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:06 14 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politizarea ICR continuă, MAE se spală pe mâini

ro

01 Nov, 2013 19:22 998 Marime text
Într-un comunicat recent, denunțam politizarea ICR prin numirea în funcția de secretar general adjunct a domnului Valentin Iovan, membru PSD cu experiență la Direcția Sanitar-veterinară Dolj.
Printr-un drept la replică pe care l-ar fi dorit casant, dl. Radu Podgorean (PSD), secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, îmi răspunde că „nici președintele Senatului și nici ministrul afacerilor externe nu coordonează activitatea ICR”.
Acest lucru nu este exact. Conform legii de funcționare a ICR (356/ 11 iulie 2013), un secretar de stat din MAE este membru în consiliul de conducere al ICR. Mai important chiar, conform art. 15.1, institutele românești din străinătate „îşi menţin subordonarea administrativă faţă de Ministerul Afacerilor Externe”. MAE este, așadar, coresponsabil de acțiunea ICR. S-a opus acel secretar de stat din MAE politizării ICR în cadrul ședințelor de consiliu de conducere?

De asemenea, ICR este în subordinea directă a Senatului României, condus vremelnic de Crin Antonescu. Decizia de a muta ICR din subordinea Președinției în cea a Senatului a fost luată de guvernul USL în vara anului trecut (OUG 27/ 13 iunie 2012), pentru a putea demite conducerea de la acea vreme și, după cum se vede, pentru a putea politiza până la distrugere instituția.
Cert este că ICR a fost condus exclusiv de oameni fără afiliere partinică până în septembrie 2012, în timp ce ulterior Președinte a fost dl. Prof. Andrei Marga, membru în conducerea PNL, iar proaspătul secretar general adjunct este membru PSD. În aceste condiții, cum să-l crezi pe dl. Podgorean că ICR „își menține cu rigoare neutralitatea față de confruntările politice interne”?
În fine, indecența și politizarea nu sunt de partea opoziției, ci a celor care distrug ICR și îl transformă într-o oficină de plasat clientela politică, adică a PSD și PNL. Oricât s-ar eschiva în stilul caracteristic, USL nu poate nega că a populat conducerea ICR cu oameni fără anvergură culturală (precum președintele actual, dl. Lilian Zamfiroiu) și cu membri de partid cu expertiză în zootehnie (precum dl. Valentin Iovan).
Mișcarea Populară va continua să denunțe cu aceeași vehemență agresiunea USL la adresa culturii naționale.
 
1 noiembrie 2013
 
Adrian Papahagi
Vicepreşedinte, Partidul Mişcarea Populară
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii