Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:16 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundatiile isi manifesta public profunda solidaritate cu fortele democratice din R. Moldova

ro

16 Apr, 2009 22:16 794 Marime text

COMUNICAT

Asociaţiile şi fundaţiile semnatare ale prezentului comunicat îşi manifestă public profunda solidaritate cu forţele democratice din R. Moldova, care manifestă paşnic pentru ca autorităţile comuniste de la Chişinău să înceteze imediat represiunea, să elibereze neîntârziat toate persoanele reţinute abuziv de la începutul acestor confruntări şi să recunoască faptul că au falsificat grosolan voinţa propriilor cetăţeni prin manipularea alegerilor de la 5 aprilie 2009.

În primii ani de după prăbuşirea comunismului, cei mai mulţi dintre noi am traversat experienţe absolut similare cu cele pe care le trăiesc acum colegii şi prietenii de la Chişinău: alegeri deformate de falsuri, de propaganda ostilă a puterii instituite, represiunea mai mult sau mai puţin mascată, incitarea permanentă la ură între diferite segmente ale societăţii şi asmuţirea unora împotriva altora, discursul găunos despre forţele străine “expansioniste”. Am reuşit să depăşim aceste piedici în calea democraţiei şi libertăţii autentice prin unirea tuturor forţelor democratice din societate, prin maturizarea politică a opoziţiei şi prin cooperarea constantă cu organizaţiile internaţionale care militau pentru aceleaşi valori şi principii.

Susţinem concluziile dlui preşedinte Constantinescu cu privire la responsabilitatea imediată care revine Consiliului Europei, instanţelor recunoscute de apărare a drepturilor omului şi altor organizaţii similare, pentru a contribui la stoparea represiunilor şi violenţei autorităţilor de la Chişinău. Dat fiind faptul că R. Moldova este membru al Consiliului Europei şi semnatar al unor convenţii ferme încheiate cu UE, Uniunea Europeană şi organismele acesteia au autoritatea şi chiar datoria de a supraveghea mult mai eficient decât până acum corectitudinea procesului electoral, care va trebui să fie reluat de către un guvern de tehnicieni – singurul care ar mai putea avea autoritatea morală indispensabilă organizării alegerilor – neapărat sub monitorizarea Consiliului Europei, a Comisiei Europene şi a Parlamentului European. De asemenea, ne raliem pe deplin punctelor de vedere exprimate de dl. Emil Constantinescu, preşedinte al României între 1996 şi 2000, cu privire la responsabilitatea pe care trebuie să şi-o asume acum şi în viitor întreaga societate românească pentru a susţine R. Moldova în construcţia democratică necesară. Chemăm pe toţi cei care doresc ca R. Moldova să fie cu adevărat independentă şi democratică, pe toţi cei care aspiră la valorile de libertate şi de prosperitate ale Uniunii Europene, dincoace şi dincolo de Prut, să ne unim forţele pentru ca graniţa UE să nu ne despartă, ci să ne apropie.

16 aprilie 2009 

Solidaritatea Universitară
Preşedinte – prof. dr. Octavian Duliu

Fundaţia Română pentru Democraţie (FRD)
Director executiv – prof. dr. Nicolae Anastasiu

Asociaţia pentru Educaţie Cetăţenească (ASPEC)
Preşedinte – prof. Sorin Bottez

Institutul pentru Cooperare Regională şi Prevenirea Conflictelor (INCOR)
Director executiv – prof. dr. Zoe Petre

Fundaţia Generaţia Europeană
Director executiv Mihaela Marcu

Fundaţia Ecomondia
Preşedinte – prof. dr. Alexandru Ionescu

Fundaţia pentru Progres (FPP)
Director executiv – Marius Vladu

Forul Antitotalitar Creştin al Luptei Anticomuniste
Preşedinte - Ion Gîtlan

Convenţia Medicilor Democraţi din România (CMDR)
Preşedinte – dr. George Calalb

Fundaţia Română pentru Cooperare Europeană
Preşedinte - Adrian Dumitrescu

Consiliul Moral al Revoluţiei
Preşedinte - Constantin Aferăriţei

Fundaţia Ilie Lazăr
Preşedinte – prof.dr. Vlad Roşca

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii