Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:17 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eugen Tomac - Victor Ponta să nu meargă la Soci ca să gireze demersurile ostile împotriva românilor din regiunea transnistreană

ro

06 Feb, 2014 14:11 1040 Marime text
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, i-a cerut Premierului României, Victor Ponta, să nu participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. În opinia liderului Mişcării Populare, un asemenea demers ar valida agresiunile aşa-ziselor autorităţi transnistrene împotriva basarabenilor şi românilor de la Tiraspol.
„Victor Ponta este Premierul României şi trebuie să apere interesele tuturor românilor. Prin participarea sa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci girează, inconştient sau voit, agresiunile şi provocările aşa-ziselor autorităţi de la Tiraspol care au ajuns într-acolo încât să aresteze, fără motiv, pe directorul liceului Lucian Blaga, care are ore de predare în limba română.

Ştiindu-se faptul că responsabilii de la Tiraspol reprezintă, practic, doar marionete în mâinile intereselor ruseşti, o întâlnire a lui Victor Ponta cu Vladimir Putin ar însemna deopotrivă un semnal de slăbiciune şi de laşitate în faţa unor atacuri nepermise la adresa românismului din Basarabia. Guvernul României trebuie să dea un semnal Rusiei că respinge provocările separatiştilor de la Tiraspol la adresa etnicilor români din Transnistria. Susţinerea permanentă a oficialilor ruşi pentru separatismul transnistrean abuziv trebuie sancţionată de guvernul nostru, nu trecută sub tăcere sau cauţionată prin vizite de curtoazie în Rusia. Neparticiparea premierului la acest eveniment ar fi un semnal și pentru alte Guverne ale Uniunii Europene să ia atitufine față de această situație intolerabilă. În lipsa unei acțiuni hotărâte, Guvernul Ponta ar transmite semnalul că România nu apără românii transnistreni şi nu-i pasă de continua degradare a climatului politic din această zonă. Ponta trebuie să aleagă dacă este alături de români sau subordonat la Poarta Moscovei. Ne îndoim, însă, că Victor Ponta va rata ocazia de a se slugărnici un pic în fața lui Vladimir Ponta și de a nu fi în poza de deschidere a Olimpiadei de iarnă. ”, a declarat Eugen Tomac.
 
Preşedintele PMP consideră că s-ar transmite un semnal de unitate mult mai bun dacă Premierul ar merge la Tiraspol, la liceul cu predare în limba română Lucian Blaga, în detrimentul participării la Olimpiada de la Soci. S-ar arăta astfel solidaritate şi susţinere faţă de etnicii români din regiunea transnistreană, care au devenit, fără voia lor, ţinta unor abuzuri de putere inimaginabile.
„Printr-o vizită la Tiraspol, Premierul României ar oferi un imbold semnificativ tuturor basarabenilor şi le-ar arăta o cale în perspectiva alegerilor din Republica Moldova din noiembrie. Dacă însă şeful Executivului de la Bucureşti preferă validarea unor abuzuri din partea aşa-ziselor autorităţi transnistrene, coordonate din umbră de Federaţia Rusă, semnalul transmis tuturor basarabenilor ar fi dezastruos.

În loc să fie solidar cu etnicii români abuzaţi şi agresaţi zi de zi, Victor Ponta s-ar închina şi ar pupa condurul împărătesc. Mai sunt suficiente ocazii în care Prim-ministrul s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin şi acest lucru s-ar putea face într-un eveniment care să aibă pe agendă chiar situaţia din Transnistria”, a mai afirmat preşedintele Partidului Mişcarea Populară.
Basarabenii aşteaptă din partea autorităţilor române susţinere nu numai declarativă, ci şi acţională. O raportare precum cea propusă de Mişcarea Populară la provocările responsabililor militari de la Tiraspol ar oferi încredere curentului pro-unionist şi pro-românesc din Republica Moldova. În caz contrar, este posibil ca sfârşitul lui 2014 şi începutul lui 2015 să aducă o întoarcere a Basarabiei către est şi îndepărtarea de Uniunea Europeană şi dezideratul de aproape 70 de ani al românilor de a fi împreună. De Ponta şi Guvernul USL depinde dacă, anul viitor, pe vremea aceasta, vom revedea scenele de la Kiev şi pe străzile din Chişinău sau nu.
 
6 februarie 2014
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii