Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zece ani de la aderarea României la NATO - Elicopterele navale

ro

27 Mar, 2014 10:11 1778 Marime text
 
Zece ani de la aderarea României la NATO
-Elicopterele navale-
 
După aderarea la NATO, România s-a angajat la îndeplinirea unui amplu set de măsuri, în vederea integrării depline în structurile nord-atlantice. Un element principal al integrării l-a constituit reforma Armatei Române, prin revizuirea fundamentală a structurii de forţe, având în vedere trecerea de la asigurarea apărării teritoriale naţionale la protejarea şi promovarea intereselor României şi a aliaţilor săi.
Un aspect important al regândirii şi redimensionării Forţelor Navale Române, în acest context, a fost intrarea în serviciu a fregatelor tip 22, „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”, orientare ce a generat achiziţionarea elicopterelor navale şi apariţia Serviciului Aviaţie în cadrul marinei.
Componenta aeriană a Forţelor Navale a apărut în anul 2005, prin înfiinţarea Centrului de conducere a aviaţiei şi „recrutarea” primilor marinari (absolvenţi ai Academiei Navale Mircea cel Bătrân), pentru a deveni piloţi de elicoptere.
Prima apuntare cu un elicopter Puma pe puntea fregatei Regele Ferdinand a fost realizată, în luna iunie 2005, chiar de către şeful Centrului de conducere a aviaţiei din Statul Major al Forţelor Navale, comandorul (av) Tudorel DUŢĂ. A fost o mare provocare şi un moment istoric, iar atunci comandorul DUŢĂ a primit misiunea de a coordona activităţile de implementare a componentei aeriene în Forţele Navale, cu toate implicaţiile: achiziţionarea elicopterelor, pregătirea personalului recrutat din ofiţeri şi maiştri militari de marină în specialităţile de aviaţie, realizarea şi certificarea procedurilor de operare, infrastructura necesară, criteriile şi măsurile de securitate şi altele.
Primii ofiţeri de marină, care au devenit piloţi ai elicopterelor IAR 330 Puma Naval, şi-au „primit aripile” după parcurgerea unui program de pregătire la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene, în anul 2006, iar prima misiune executată într-un teatru de operaţii pe mare de un echipaj alcătuit, în totalitate, numai din piloţi şi tehnicieni de zbor marinari a avut loc în anul 2013.
 
Lt.col. Corneliu PAVEL
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii