Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:09 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevedere Blinken-Erdogan la Istanbul, axată pe războiul din Gaza şi aderarea Suediei la NATO

ro

06 Jan, 2024 15:23 763 Marime text
Sursa foto: Pixabay
  • Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit sâmbătă, la Istanbul, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre războiul din Fâşia Gaza şi aderarea Suediei la NATO, blocată în continuare de Turcia, relatează AFP.
     
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit sâmbătă, la Istanbul, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre războiul din Fâşia Gaza şi aderarea Suediei la NATO, blocată în continuare de Turcia, relatează AFP, conform Agerpres.

Potrivit unor surse diplomatice americane, întrevederea a început la prânz după o întâlnire între Blinken, care a sosit în Turcia vineri seara, şi omologul său turc Hakan Fidan.

O fotografie publicată pe reţeaua socială X de postul public de televiziune TRT Haber îi arată pe Blinken şi Erdogan unul lângă celălalt la una dintre reşedinţele prezidenţiale de pe Bosfor.

Erdogan, care denunţă sprijinul Statelor Unite pentru Israel pe care îl consideră un stat „terorist”, a evitat vizita anterioară a şefului diplomaţiei americane la Ankara în noiembrie.

Ministerul turc de Externe a afirmat într-un scurt comunicat că „miniştrii au discutat despre războiul şi criza umanitară din Gaza, despre procesul de aderare a Suediei la NATO şi despre probleme bilaterale şi regionale”.

Secretarul de stat american a început în Turcia un nou turneu regional, care va dura până pe 11 ianuarie, şi care îl va duce în Israel, Cisiordania ocupată şi cinci ţări arabe, pentru a pleda în favoarea unui ajutor sporit pentru Gaza şi pentru a încerca să evite o conflagraţie regională, la trei luni după începerea războiului dintre Israel şi Hamas.

El intenţionează să facă presiuni asupra Israelului cu privire la următoarea fază a operaţiunilor militare, la creşterea ajutorului umanitar pentru populaţia palestiniană din Gaza şi începerea unui dialog cu privire la perioada de după încheierea războiului.

Blinken le va cere, de asemenea, ţărilor din regiune să-şi folosească canalele de comunicare cu Iranul pentru a face clar faptul că Statele Unite nu caută o escaladare, ci că îşi vor apăra interesele dacă vor fi atacate, potrivit unui oficial american sub rezerva anonimatului, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Coreea de Nord a lansat peste 60 de obuze de artilerie în apropierea insulei sud-coreene Yeonpyeong
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii