Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spectacolul de dans irlandez Saint Patrick and Friends ia cu asalt litoralul

ro

18 Aug, 2015 12:38 1323 Marime text
August, 2015. Spectacolul Saint Patrick and Friends al trupei de dans irlandez Irish Way vine în data de 23 august la Constanța. Proiectul este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României – Graturile SEE – prin programul „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Realizat pentru prima dată în 2014 de către trupa de dans irlandez Irish Way, spectacolul Saint Patrick and Friends are la bază ideea de interculturalitate și unitate în dans. Reinventat în vara lui 2015, noul material coregrafic aduce în prim plan elemente de dans specifice fiecărei culturi în parte. Deși la bază stă dansul irlandez, scopul spectacolului este de a mixa elemente din fiecare cultură prin inserții de flamenco, step american, balet clasic, belly-dance și dansuri populare românești, fără a individualitatea celor din urmă să se piardă. Fiecare inserție de dans tradițional a fost făcută respectând principiile și identitatea fiecărei culturi pe care o reprezintă.

Prin această alăturare de dansuri tradiționale, spectacolul Saint Patrick and Friends demonstreză că dansul este un limbaj comun, internațional, indiferent de cultura pe care o reprezintă. Spectatorul este lăsat să descopere această unitate prin mișcare, începând de la dansul irlandez și terminând cu dansurile populare românești. Astfel, spectacolul demonstrează că Irlanda și România nu sunt două țări atât de depărtate pe cât am crede.

În completarea trupei Irish Way vine tânărul dansator Stefan Orheanu care, la doar 14 ani, se poate lăuda deja cu o participare la campionatul mondial de dans irlandez, dar și cu multe alte premii și distincții în domeniul dansului.

Spectacolul Saint Patrick and Friends are loc duminică, 23 august, la Constanța, la Teatrul de Stat, la ora 19:00.  

Biletele se gasesc la casieria Teatrului de Stat Constata incepand cu data de 17.08.2015 si pana in ziua evenimentului, intre orele 14:00 si 19:00. Rezervari la numerele de telefon 0241.488.247 sau 0727.922.358.

Despre Irish Way: Asociația de Dans Irish Way a luat ființă în anul 2008 la inițiativa unor români pasionați de dansul irlandez, fiind prima școală de acest gen din România. Școala este filială a Academiei de Dans Anne-Marie Cunningham și este și locul în care s-a concretizat apariția trupei de dans Irish Way. De la înființare și până în prezent, trupa a participat la numeroase concursuri dintre care amintim participarea lui Sorin Sighinaș la campionatul mondial de dans irlandez din Belfast, fiind prima dată când România este reprezentată la această competiție. Trupa Irish Way se poate lăuda și cu câteva colaborări cu compania Riverdance (compania în care a activat celebrul dansator și coregraf Michael Flatley): Sorin Sighinaș a fost selectat în cadrul spectacolului ”Take the Floor” (Dublin, 2012), iar în 2014 Ștefan Orheanu a reprezentat România la manifestarea organizată de Riverdance pentru doborârea recordului pentru cea mai lungă linie de dansatori irlandezi.  În ultimii doi ani, membrii trupei și-au îndreptat atenția și către alte stiluri de dans, atât în ceea ce privește tehnicile tradiționale, cât și cele contemporane.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii