Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:46 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

”Lotca de argint” s-a lansat cu succes… pentru a treia oară

ro

30 Aug, 2015 17:10 940 Marime text
Vineri, 28 august 2015, la ora 11.00, în zona Căminului Cultural al comunei Ghindărești s-a deschis expoziția de obiecte tradiționale pescărești, prima activitate din amplul eveniment intitulat Festivalul Internațional de Artă și Pescuit ”Lotca de Argint”. Primii vizitatori s-au cam lăsat așteptați, fiind zi de sărbătoare religioasă (Sfânta Maria pentru ortodocșii de rit vechi), iar rușii-lipoveni îmbrăcați festiv au participat cu mic, cu mare la slujba religioasă.

În mod firesc, după slujbă oamenii au trecut la cele lumești și s-au bucurat din plin de preparatele din pește prezentate în cadrul expoziției culinare deschise la ora 13.00 în aceeași zonă de expunere. De la sărmăluțe de pește la vestita ciorbă făcută direct la ceaun pe pirostrii, de la icre fine de știucă la micii obleți sărați și uscați la soare...toate bucatele și-au găsit repede consumatori, care le-au apreciat ca niște cunoscători. Cea mai tânără bucătăreasă a fost Tanya Vartolomei, iar cea mai în vârstă...ei bine, nu am putut să o identificăm, deoarece este o doamnă de 78 de ani, dar care...din motive lesne de înțeles, a dorit să își păstreze anonimatul. Putem spune doar că face o tocană de ceapă cu pește excelentă!

La ora 16,30 a avut loc o scurtă conferință de presă în căminul cultural, cu participarea primarului Adrian Vartolomei, a reprezentantului societății implicate în organizarea evenimentului Edgar Surin, a invitaților din Suedia, Bulgaria, Rusia, Republica Moldova. Pe scurt, domnul primar a amintit că este ultima ediție a acestui festival, dar că dorește să identifice fonduri pentru a asigura continuitate proiectului. Beneficiile lui sunt: schimbul de experiență între pescari, promovarea sectorului piscicol tradițional, lansarea pe piața turismului rural dunărean a zonei Ghindărești, cunoaștere și comunicare între etnii.

Imediat după momentul dedicat întâlnirii cu presa, la ora 17.00 s-a dat startul unui spectacol-maraton, care a durat peste 6 ore și în cadrul căruia au evoluat: ansamblul ”Litoral” Mangalia, grupul vocal Roza” Ghindărești, grupul vocal ”Zori” din Sfiștovka (județul Tulcea), Ansamblul ”Novosiolki” Ghindărești, grupul micilor dansatori ”Vesiolîie Novosioliciki” al Școlii Gimnaziale ”Serghei Esenin” din comună, grupul vocal alcătuit numai din bărbați ”Dunaiskie cazakii”, intrepreta Antonina Lăcătuș din Republica Moldova, micuța și talentata Iuliana Procop, duetul Tania și Vera și mulții alții.

Surpriza serii din partea organizatorilor pentru public a fost recitalul lui Gazi Demirel, supranumit ”sultanul muzicii orientale” din România. Însoțitoarele sale superbe au dat adevărate lecții de dans oriental și spectatorii au încercat să le imite.

Petrecerea a continuat după miezul nopții și va continua și astăzi (sâmbătă, 29 august 2015 – n.r.) cu concursul de pescuit, expoziția de obiecte tradiționale de pescuit și expoziția de preparate culinare din pește. Iar duminică...după pescuit, expo pescărești și culinar, într-un alt spectacol maraton ne vom bucura de participarea extraordinară a frumoasei Anna Lesko.
Așadar, vă așteptăm la Ghindărești!
 
Magdalena Iacob
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii