Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:39 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuminţenia pământului - Strategii de supravieţuire în istoria poporului român de Mircea Maliţa

ro

16 Nov, 2010 18:11 2716 Marime text
cumintenia_pamantului.jpgVineri, 19 noiembrie 2010, ora 16:00 - lansare la Târgul de carte Gaudeamus, la standul Grupului Editorial Corint, Editura Corint, în incinta Romexpo.

Va prezenta: Emil Hurezeanu.

În Cuminţenia pământului. Strategii de supravieţuire în istoria poporului român, Mircea Maliţa desfăşoară firul Ariadnei, în care s-a împletit imperativul supravieţuirii în procesul de apariţie a statelor proprii ale românilor, în bătăliile lor istorice, negocierile constante, adaptarea la situaţii noi şi înfrângerea obstacolelor, în clădirea unei culturi de excepţie şi afimarea unui profil mental propriu. Autorul atribuie românilor succesele considerate de istorici miraculoase şi enigmatice. Încearcă să le citească în final, ca schiţă de portret şi tipare de comportament, după consultarea numeroaselor personalităţi care s-au ocupat de subiect, de la Eminescu şi Caragiale, la Brâncuşi şi Enescu. Semnalează perioade de întunecare a minţii clare, pete istorice şi fierbinţeli, retragerea din istorie, dar dovedeşte că acestea au fost trecătoare şi că, inevitabil, mintea românului mult încercată activează cu energie sporită în vremuri prielnice. Pagină după pagină, se conturează profilul românului: un om cu măsură, cu minte, care respinge dictatul alegerilor între soluţii proaste, luându-şi şi răgazul de a le contracara, folosindu-se de o logică a nuanţei, înarmat cu răbdare şi încredere în soarta sa, păstrându-şi cu grijă o cultură tradiţională cu note proprii şi o imensă flexibilitate, acceptând opuşi inseparabili şi găsind soluţii ingenioase. Despre un astfel de om se poate spune azi că e pregătit oricând să înfrunte un viitor plin de capcane şi sfidări.

ISBN: 978-973-135-588-7

Format: 15 x 23 cm

Număr de pagini: 312

Preţ: 39,90 lei

MIRCEA AUGUSTIN MALIŢA (n. 1927, Oradea) este profesor de matematică şi de relaţii internaţionale. A fost consilier la ONU, ministru adjunct la Externe, ministrul educaţiei, consilier şi ministru la Consiliul de Stat, ambasador în Elveţia, SUA şi Geneva (ONU). A publicat 40 de cărţi, cele mai recente fiind:Zidul şi iedera (ediţie nouă 2006), Zece mii de culturi, o singură civilizaţie (2001), trilogia Jocuri pe scena lumii, Între război şi pace, Tablouri din războiul rece (2007), Minţi senine, minţi învolburate (2009) şi un nou Raport asupra educaţiei la Clubul de la Roma (Dubla spirală a învăţării şi a muncii (2003) . Este academician, membru de onoare al Clubului de la Roma, membru al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă, preşedinte fondator al Fundaţiei Universitarea a Mării Negre, preşedintele Comisiei de Studii de Prospectivă a Academiei Române.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii