Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:09 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de DUŢĂ NICOLAE LUCIAN, la data faptelor preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

ro

12 Feb, 2014 14:04 959 Marime text
12 februarie 2014
Nr. 129/VIII/3
COMUNICAT
În completarea informaţiilor conţinute în comunicatul nr. 93 din 5 februarie 2014, Biroul de informare şi relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de DUŢĂ NICOLAE LUCIAN, la data faptelor preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S), sub aspectul săvârşirii unei tentative la infracţiunea de abuz în serviciu (2 acte materiale) şi o infracţiune de abuz în serviciu

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora,
în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat procedura de achiziţie pentru „servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP” (aplicație informatică de management a resurselor). Licențele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC SIVECO ROMANIA SA în perioada 2003-2007.
Procedura de achiziție a serviciilor de mentenanță din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea.
Prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licențele deținute la nivelul CNAS și a caselor județene, respectiv pentru un număr de 1.296 licenţe, fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate. Or, din datele obţinute până în prezent, a rezultat că cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu în sarcina CNAS și caselor judeţene în valoare de peste 150.000 euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO ROMANIA SA.
Concret, în calitate de președinte al CNAS, suspectul Duţă Nicolae Lucian a aprobat actele întocmite de CNAS în cadrul procedurii de achiziție desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv și, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus menționat.
În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor judeţene.

La data de 12 februarie 2014, suspectului Duţă Nicolae Lucian i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICETi-a placut articolul?

Comentarii