Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Repunerea in termen a esalonarilor la plata

ro

26 May, 2009 21:08 1384 Marime text

Nr.5664/26.05.2009

COMUNICAT DE PRESĂ

 Referitor : Repunerea în termen a eşalonărilor la plată

 Agenţii economici care şi-au pierdut înlesnirile la plată acordate ca urmare a efectelor crizei economice, pot beneficia acum de repunerea acestora.
 Măsura luată de Guvernul României prin O.U.G. nr. 46/2009 privind îmbunătăţirea procedurilor fiscale şi diminuarea evaziunii fiscale va avea ca efecte atât redresarea agenţilor economici cât şi creşterea gradului de colectare a veniturilor datorate bugetului general consolidat.
 Astfel, pentru a beneficia de prevederile ordonanţei mai sus menţionate trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
- contribuabilii trebuie să demonstreze că au respectat până la data de 30 septembrie 2008 termenele şi condiţiile în care au fost acordate înlesnirile;
- depunerea la organul fiscal teritorial până cel târziu 30 iunie 2009 a unei cereri prin care se solicită repunerea înlesnirii şi eliberarea unui certificat de atestare fiscală în care să fie menţionate distinct sumele rămase de plată din eşalonare cât şi celelalte obligaţii restante şi care nu fac obiectul înlesnirilor la plată acordate anterior;
- stingerea, prin orice modalitate prevăzută de lege, până la data de 31 iulie 2009 a tuturor sumelor restante cuprinse în rate şi neachitate, precum şi a celorlalte sume restante şi care nu au făcut obiectul înlesnirii, cu termen de plată până la data eliberării certificatului de atestare fiscală (sume menţionate în certificatul de atestare fiscală emis);
- dovada reconstituirii garanţiei în situaţia în care aceasta s-a utilizat pentru stingerea creanţelor fiscale.
De asemenea, contribuabilii vor avea în vedere că pentru sumele restante şi care urmează sa fie plătite până la 31 iulie 2009 se datorează majorări de întârziere care vor trebui achitate până la data de 01 noiembrie 2009.
 Cuantumul majorărilor de întârziere ce vor trebui achitate se calculează de către organul fiscal competent şi se comunică contribuabilului până la data de 01 august 2009.
 După data depunerii cererii prin care se solicită repunerea înlesnirii la plată, măsurile de executare silită începute se suspendă până la data soluţionării acesteia.
 Cererea  va fi soluţionată de organul fiscal competent în termen de 45 de zile de la data depunerii.
 După verificarea condiţiilor şi în situaţia în care se constată că contribuabilul beneficiază de repunerea eşalonării, organul fiscal va transmite acestuia graficele de eşalonare refăcute pentru sumele rămase de plată şi cuantumul sumelor scutite la plată ca urmare a procedurii efectelor înlesnirilor la plată acordate iniţial.
 Perioada de eşalonare nu va depăşi termenul acordat iniţial.
 Contribuabilii interesaţi de informaţii suplimentare cu privire la repunerea eşalonărilor la plată se vor adresa Birourilor Metodologie şi Asistenţă Contribuabili din cadrul D.G.F.P. Constanţa, respectiv, Administraţiile Finanţelor Publice municipale.


Bogdan  Huţucă
Director executiv          

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii