Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat referitor la declaraţia unică pentru impozit pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii

ro

07 Jan, 2011 17:49 1866 Marime text
Potrivit intrării în vigoare a prevederilor O.U.G. nr.117/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi a H.G. nr.1397/2010 privind modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a ,,Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, începând cu obligaţiile fiscale aferente lunii ianuarie 2011, ANAF prin unităţile sale subordonate, va administra contribuţiile sociale în totalitate.

Astfel, contribuabilii vor depune declaraţia unică pentru impozitul pe venit şi contribuţiile sociale la organul fiscal competent sau la unul dintre ghişeele acreditate de Ministerul Finanţelor Publice.

Declaraţia se depune lunar, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul portalului e-România, de către contribuabilii care deţin certificat digital calificat.

Până la data de 1 iulie 2011, declaraţia se poate depune şi în format electronic, pe suport electronic, însoţit de formularul din Anexa nr.1 la H.G. nr.1397/2010, în format hârtie, semnat şi ştampilat, conform legii, numai de către contribuabilii care nu deţin certificat calificat.

Începând cu data de 01 iulie 2011 acestea se vor depune obligatoriu doar prin mijloace electronice de transmitere la distanţa, termenele de depunere rămânând 25 ale lunii următoare lunii de raportare.

Sfătuim pe această cale contribuabilii care nu deţin certificat digital calificat obţinut în condiţiile Legii 455/2001 privind semnătura electronică, să apeleze la furnizorii de servicii autorizaţi care se regăsesc în Lista furnizorilor de certificate digitale ce se poate vizualiza pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale la adresa: www.mcsi.ro - „Registrul furnizorilor de servicii de certificare".

Solicitarea de utilizare a unui certificat digital poate fi depusă, pentru fiecare contribuabil reprezentat, la oricare unitate fiscală din subordinea ANAF, conform Ordinului preşedintelui ANAF nr.2568/2010.

Cererea de utilizare a certificatului digital (Formular 150) trebuie însoţită de următoarele documente:

a) documentul de identitate al titularului certificatului calificat, în original şi în copie;

b) documentul care atestă calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului, în copie şi original;

c) documentul de împuternicire, autentificat de notarul public, din care rezultă dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaraţiile fiscale pentru contribuabil (acest document se depune în situaţia în care titularului certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat). Cu un singur certificat digital se vor depune mai multe declaraţii pentru mai multe coduri unice de identificare.

Pentru garantarea securităţii operaţiunilor electronice, titularii certificatelor calificate se vor înregistra conform Instrucţiunilor de utilizare a serviciului depunere declaraţii on-line publicate pe site-ul ANAF la adresa: www.anaf.ro.- „Declaraţii electronice/înregistrare certificate digitale". Aceeaşi procedură se aplică şi în situaţia în care titularul certificatului calificat este desemnat sau împuternicit de către mai mulţi contribuabili pentru semnarea declaraţiilor fiscale.

Bogdan Huţucă

Director executiv

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii