Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:54 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizari cu privire la organizarea concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii

ro

14 Aug, 2009 16:33 1965 Marime text

Consecvent respectării principiului transparenţei în activitatea sa şi în vederea unei corecte informării a opiniei publice Consiliul Superior al Magistraturii aduce următoarele precizări în legătură cu articolul apărut în ziarul Gândul sub semnătura doamnei Gabriela Ştefan şi intitulat ,, CSM privatizează concursul de intrare în magistratură,,.

Concursul de admitere în magistratură care va avea loc la data de 27 august 2009 se organizează de către Consiliul Superior al Magistraturii prin Institutul Naţional al Magistraturii potrivit hotărârii nr. 439 din 15 iunie 2006 a Plenului CSM.

Încă de la data înfiinţării Consiliul Superior al Magistraturii ( anul 2005 ) corectarea testelor grilă date la examenul de admitere în magistratură s-a realizat prin procesare electronică. În acest scop, în anul 2009 dar şi în anii anteriori CSM a declanşat procedura de achiziţie publică prin „cumpărare directă", în vederea achiziţionării unui serviciu ce include softul, echipamentele electronice, şi personalul care asigură funcţionarea lor.

Achiziţionarea serviciului nu poate avea ca efect privatizarea concursului, deoarece organizarea întregului examen, supravegherea legalităţii desfăşurării lui revine în întregime CSM şi INM.

Consiliul Superior al Magistraturii exclude o astfel de concluzie pentru că aceeaşi idee s-ar putea desprinde şi în situaţia închirierii unor spaţii pentru desfăşurarea concursului, situaţie în care evident proprietarul spaţiului nu va putea influenţa desfăşurarea concursului.

Ca şi în anii anteriori contractul va fi finanţat din suma rezultată ca urmare a plăţii taxei de înscriere la concurs de către candidaţi, finanţarea integrală a acestei activităţi fiind efectuată în temeiul Hotărârii de Guvern nr. 183/2005.

Declanşarea procedurii de achiziţie publică era posibilă doar după expirarea perioadei de înscriere a candidaţilor ( din taxa de înscriere urmând să fie suportată plata contractului ), iar condiţiile de contractare puteau fi stabilite doar după ce se cunoştea numărul de candidaţi înscrişi.

La scurt timp după expirarea termenului de înscriere şi întocmirea listelor cu candidaţii înscrişi la examen, CSM  a lansat invitaţia adresată tuturor celor interesaţi, timpul alocat desfăşurării procedurii fiind de altfel suficient.

Chiar în cuprinsul invitaţiei publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii s-au precizat în mod expres că vor fi luate în considerare doar ofertele care asigură o acurateţe de 99,9 %- 100%. Aşadar este necesară evitarea confuziei dintre condiţiile privind acurateţea ofertei impuse pentru luarea în calcul a ei şi procentul în care acurateţea contează în punctajul final obţinut. Este evident astfel că impunerea condiţiei acurateţei deosebit de ridicată şi acceptarea doar a ofertelor relativ egale cu privire la acest criteriu ( diferenţa de 0,1% fiind nesemnificativă  ) va determina acceptarea celei care are preţul cel mai mic.

Consiliul Superior al Magistraturii manifestă o deosebită deschidere pentru informarea opiniei publice în toate activităţile pe care le desfăşoară. Nici în acest caz nu a dorit să ascundă suma care o va aloca pentru achiziţionarea serviciului.

Conduita CSM a urmărit respectarea dispoziţiilor legale, a  principiul liberei concurenţe dând şanse egale tuturor persoanelor interesate să participe la procedură. Ea a fost impusă de lege întrucât informaţiile de acest fel sunt exceptate de la liberul acces potrivit art. 12 lit. c din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Potrivit acestei dispoziţii:

,, Art. 12 - (1) Se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 şi, respectiv, la art. 111, următoarele informaţii : 

c) informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi principiului concurenţei loiale, potrivit legii;".

Cuantumul sumei va fi dat publicităţii în momentul finalizării procedurii de achiziţie.

Procedura de achiziţie directă a serviciului se desfăşoară potrivit normelor hotărârii nr. 759 din 8 noiembrie 2007 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, act ce este publicat pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi poate fi consultat la adresa:  www.csm1909.ro, la rubrica: ,, Hotărâri ".

În prezent procedura achiziţiei este în curs, derulându-se formalităţile necesare încheierii contractului, care după întocmirea lui va fi pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi, inclusiv prin publicarea  pe site-ul CSM-ului.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii