Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM va modifica procedura de selecţie pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

ro

19 Jan, 2011 23:03 854 Marime text
În cadrul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, desfăşurată în data de 18 ianuarie 2011, au fost analizate candidaturile magistraţilor pentru promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Au lipsit, motivat, ministrul justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, membri de drept ai CSM.

În urma votului, niciun candidat pentru secţiile civilă şi de proprietate intelectuală, respectiv comercială nu a întrunit majoritatea opţiunilor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, necesară pentru a se dispune promovarea.

Pentru candidaţii la secţia penală interviurile nu au putut avea loc, ca urmare a lipsei de cvorum.

În cadrul dezbaterilor între membrii Consiliului nu s-a ajuns la un punct de vedere comun cu privire la prezenta modalitate de evaluare a candidaţilor în raport cu actualele proceduri.

Toţi membrii au căzut de acord că actuala modalitate de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie îmbunătăţită, pentru a fi garantată promovarea candidaţilor potrivit unor criterii obiective de performanţă şi integritate profesională.

De altfel, în repetate rânduri adunările generale ale instanţelor şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor au exprimat aceeaşi opinie.

În acelaşi context, pentru a sublinia o dată în plus importanţa problemei legate de promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecătorilor şi procurorilor care au acest drept, reamintim obligaţiile asumate de România în cadrul condiţionalităţii nr. 1 din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, adoptat de Comisia Europeană, care prevăd, printre altele, necesitatea unei proceduri obiective şi transparente, bazate pe merit şi a unor hotărâri motivate ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la persoanele numite la instanţa supremă.

Ca urmare, în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii anunţ demararea procedurii de consultare publică a magistraţilor şi societăţii civile pentru modificarea modalităţii de selecţie pentru judecătorii şi procurorii care candidează pentru cel mai înalt for judiciar din România.

Această măsură intră în politica de întărire a responsabilităţii Consiliului Superior al Magistraturii pe care trebuie să o adoptăm în mandatul 2011-2016. În acelaşi sens, anunţ şi decizia CSM de a adopta un cod etic pentru membrii Consiliului, care va dezvolta standardele de integritate anunţate încă în cadrul şedinţei de constituire a noului CSM.

Judecător Horaţius Dumbravă

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii