Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:32 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - privind apărarea independenţei sistemului judiciar în raport de afirmaţiile domnului Victor Ponta, prim ministru al României

ro

22 Jun, 2015 16:48 983 Marime text
 În şedinţa de azi, 22 iunie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile domnului Victor Ponta, prim ministru al României, susţinute telefonic în cadrul emisiunii „Ora de vârf” din data de 1 iunie 2015, difuzată pe postul de televiziune România TV, referitoare la activităţile desfăşurate de magistraţii investiţi cu soluţionarea unor cauze penale, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară ca urmare a solicitării din data de 2 iunie 2015 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

       Inspecția Judiciară a apreciat că afirmaţiile domnului Victor Ponta, prim ministru al României, în sensul că judecătorii care au fost investiţi cu soluţionarea cauzei penale privindu-l pe domnul Liviu Dragnea ar fi fost arestaţi dacă ar fi pronunţat o soluţie de achitare, precum şi că procurorii acţionează în mod abuziv, pot fi apreciate ca o încălcare a obligaţiei ce îi revine şefului executivului de a asigura toate condiţiile pentru respectarea independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor, precum şi a hotărârilor pronunţate de instanţele de judecată şi a soluţiilor adoptate de procurori.

De asemenea, inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile potrivit cărora judecătorii pronunţă hotărâri sub presiune şi de teama de a nu fi arestaţi, sau că dacă pronunţă hotărâri de achitare a unor inculpaţi, suportă consecinţe, acreditează ideea lipsei de independenţă şi imparţialitate a magistraţilor, decredibilizând totodată şi activitatea procurorilor, întrucât induc opinia că aceasta se desfăşoară în afara cadrului legal, interferând cu sfera politică şi serveşte unor scopuri oculte. 

Prin prisma funcţiei înalte în stat pe care domnul Victor Ponta o deține, aceea de şef al puterii executive, s-a apreciat că declarațiile sale au un puternic impact asupra opiniei publice și sunt de natură să submineze încrederea cetățeanului în corectitudinea și eficiența actului de justiție, întrucât acreditează ideea lipsei totale de independenţă şi imparţialitate a magistraţilor.

Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile domnului Victor Ponta, prim ministru al României, au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

        Reamintim că, potrivit dispoziţiilor art. 1 şi 30 din Legea nr.317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii