Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CONSILIUL CONCURENTEI A DECLANSAT PATRU INVESTIGATII PE PIATA DISTRIBUTIEI ANGRO DE MEDICAMENTE

ro

11 Sep, 2009 20:12 1301 Marime text

 CONSILIUL CONCURENŢEI A DECLANŞAT PATRU INVESTIGAŢII PE PIAŢA DISTRIBUŢIEI ANGRO DE MEDICAMENTE

Consiliul Concurenţei a declanşat din oficiu patru investigaţii noi privind posibilă încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare pe piaţa distribuţiei angro de medicamente. Investigaţiile privesc posibile înţelegeri anticoncurenţiale între producătorii de medicamente şi distribuitorii acestora.

 

În cadrul acestor investigaţii, inspectorii Consiliului Concurenţei au realizat o serie de inspecţii inopinate la sediile parţilor implicate. Cei patru producători vizaţi sunt:

- Bayer SRL, societate românească membră a grupului Bayer, importator direct în România al produselor Bayer Consumer Care;

- Baxter AG, societate din grupul Baxter Elveţia, grup specializat în tratamenul unor boli complexe cum ar fi hemofilia, afecţiuni imunologice, afecţiuni ale rinichilor, boli infecţioase, traume etc;

- Belupo Pharmaceutical & Cosmetics d.d., companie care comercializează produse medicamentoase detinate sistemului cardiovascular, precum şi pielii, fiind a doua companie farmaceutică ca mărime din Croaţia.

- Sintofarm SA, producător român care realizează o serie de medicamente generice destinate sistemului nervos central şi sistemului musculo-scheletic.

 

„Sectorul farmaceutic este un domeniu prioritar pentru Consiliul Concurenţei, având în vedere disfucţionalităţile existente. De aceea, vom interveni de câte ori va fi necesar pentru restabilirea concurenţei pe aceasta piaţă, astfel încât toată lumea să aibă acces la medicamente la preţuri competitive”, a declarat domnul Bogdan M. Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

 

În situaţia în care se va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care doresc să coopereze cu Consiliul Concurenţei pot obţine imunitate la amendă sau reduceri ale amenzilor de până la 50% dacă apelează la politica de clemenţă. În baza noului program de clemenţă, adoptat recent de Consiliul Concurenţei, această politică se poate aplica şi în cazul înţelegerilor încheiate de producători cu distribuitorii lor, cunoscute sub denumirea de întelegeri verticale.

 

În prezent, Consiliul Concurenţei desfăşoară mai multe investigaţii în acest domeniu, dar şi o anchetă sectorială care urmăreşte efectuarea unei cercetări aprofundate a domeniului, în vederea identificării şi corectării principalelor disfuncţionalităţi de natură anticoncurenţială.

 

11 Septembrie 2009

Biroul de Presa
Tel: 0372.129.710, 021.405.44.29 ; E-mail: presa@consiliulconcurentei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii