Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:44 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fondul de Garantare a început plăţile către creditorii de asigurări ai societăţii Delta Addendum Asigurări Generale

ro

01 Sep, 2011 20:23 1300 Marime text

Fondul de Garantare a început plăţile către creditorii de asigurări ai societăţii Delta Addendum Asigurări Generale

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) anunţă persoanele care au de încasat sume în temeiul contractelor de asigurare încheiate cu S.C. Delta Addendum Asigurări Generale S.A. – societate de asigurare în faliment – că se pot adresa Fondului de Garantare.
Fondul de Garantare are temeiul legal să efectueze aceste plăţi începând din 15.08.2011, dată la care hotărârea instanţei judecătoreşti de deschidere a procedurii insolvenţei la societatea menţionată, pronunţată ca urmare a cererii formulate de CSA în 04.02.2011, a rămas irevocabilă.
Conform prevederilor Legii nr.503/2004 privind redresarea financiară şi falimentul societăţilor de asigurare, Departamentul Fond de Garantare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a făcut demersuri pentru a prelua dosarele de daună deschise la societate, precum şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestor dosare.
Fondul de Garantare a preluat până în prezent un număr de 565 de dosare de daună. Acestea au fost preluate în două tranşe, de la lichidatorul desemnat de societate în procedura de lichidare voluntară şi, respectiv, de la lichidatorul judiciar desemnat de instanţă, iar valoarea lor totală este de 1.417.183,14 lei.
În urma analizei datelor preluate, precum şi a cererilor de plată deja primite, în data de 24.08.2011 Fondul de Garantare a publicat lista potenţialilor creditori de asigurări în ziarul România Liberă şi pe site-ul propriu, www.csa-fga.ro
La începutul săptămânii curente, Fondul de Garantare a început să efectueze plăţi în temeiul cererilor de plată primite, fiind achitată până acum o sumă totală de 61.631 lei, aferentă unui număr de 31 dosare de daună. În perioada următoare, Fondul va continua efectuarea plăţilor pe măsura primirii cererilor de plată şi a analizării lor.
Precizăm faptul că, potrivit procedurii reglementate de legislaţia specifică asigurărilor, toate persoanele care pretind un drept de creanţă împotriva societăţii Delta Addendum Asigurări Generale S.A. trebuie să se adreseze Fondului de Garantare cu o cerere de plată, însoţită de documentele justificative ale creanţei în vederea plăţii despăgubirii. Cererea se formulează în termen de 60 de zile de la data publicării listelor.
Reamintim că, prin Decizia nr.24/14.01.2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 81/31.01.2011, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a hotărât retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare aflată în lichidare voluntară S.C. Delta Addendum Asigurări Generale S.A., precum şi declanşarea procedurii de faliment la aceasta. La data efectuării controlului care a condus la luarea acestei decizii, societatea menţionată avea un număr de circa 800 de dosare de daună nelichidate. Fondul de Garantare continuă demersurile pentru preluarea dosarelor care nu au fost încă predate de lichidatorul  judiciar desemnat de instanţă.

***

Despre CSA
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este singura autoritate împuternicită prin lege cu atribuţii de autorizare, supraveghere prudenţială şi control a activităţii de asigurare în România, precum şi cu atribuţii de emitere a normelor de aplicare a legii.
Potrivit legii, scopul întregii activităţi a CSA este apărarea drepturilor asiguraţilor şi promovarea stabilităţii activităţii de asigurare în România.

CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (care a substituit CEIOPS de la 1 ianuarie 2011), EIOPC – Comitetul European pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale şi IAIS - Asociaţia Internaţională a Supraveghetorilor în Asigurări, reprezentând astfel România din perspectiva aportului tehnic de specialitate la elaborarea şi amendarea reglementărilor europene specifice domeniului asigurărilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii