Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Punct de vedere referitor la modificările aduse prin Ordinul CSA nr. 3/2013

ro

24 Jan, 2013 16:26 2087 Marime text
24 ianuarie 2013


Punct de vedere referitor la modificările aduse prin Ordinul CSA nr. 3/2013


Având în vedere informațiile eronate, apărute în mass-media în ultimele zile, referitoare la modificările aduse Normelor RCA și la faptul că “CSA forțează asigurătorii să facă profit din RCA”, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor face următoarele precizări:    
Modificările aduse Normelor RCA prin Ordinul nr. 3/2013 vizează următoarele aspecte:
- stabilirea tarifelor RCA pe categorii de riscuri (segmentarea tarifelor în funcție de diferite criterii stabilite de societate) și nu doar pe categorii de vehicule, aşa cum era în trecut;
- utilizarea pentru calculul tarifelor a unor metode actuariale general acceptate, care să ofere un nivel ridicat de încredere, astfel încât cuantumul rezultat al tarifelor RCA să fie corect și suficient pentru acoperirea tuturor riscurilor asumate și a cheltuielilor aferente;
- transmiterea către CSA în format electronic a calculelor efectuate, având în vedere complexitatea acestora.
Ordinul nr. 3/2013 nu prevede obligația asigurătorilor de a face profit pe RCA.
Legislația prevede, ca și până acum, doar obligația asigurătorilor RCA de a stabili tarifele de primă, astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, profitul nefăcând parte din obligațiile asigurătorului.
Tarifele de primă sunt liber stabilite de către societățiile de asigurare. Utilizarea unor metode de calcul actuariale consacrate, segmentarea complexă a tarifelor de primă pe multiple criterii, care să permită identificarea categoriilor de clienți ce prezintă un risc crescut în producerea daunelor, sunt elemente care apreciem că vor conduce la o calibrare corectă a tarifelor de primă.
Totodată, tarifele de primă sunt stabilite de fiecare societate în funcție de portofoliul de clienți căruia societatea dorește să se adreseze, precum și funcție de alte elemente din strategia fiecărei societăți.
Facem totodată precizarea că Ordinul nr. 3/2013 nu prevede obligația ca tarifele de primă stabilite de asigurător să conțină “opinia scrisă a actuarului auditorului financiar al asigurătorului”, așa cum s-a menționat în presa scrisă de astăzi, 24 ianuarie 2013.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii