Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Perspectivele pieței de asigurări în zona de Nord-Vest a României

ro

31 Oct, 2012 22:15 2097 Marime text

Municipiul Cluj - Napoca a fost, astăzi 31octombrie 2012, gazda întâlnirii dintre Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) şi Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR) cu reprezentanţii pieţei asigurărilor din Regiunea Nord-Vest a României. La dezbatere au participat, alături de specialişti din companiile de asigurări şi de brokeraj în asigurări, şi reprezentanţi ai presei locale.

Conform datelor prezentate în cadrul dezbaterii, în primele opt luni ale acestui an, volumul total al primelor brute subscrise de piaţa de asigurări s-a ridicat la peste 5,5 miliarde de lei, înregistrând o creştere cu 1,54% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Liniile de asigurări generale au totalizat mai mult de 4,4 miliarde lei, valoare ce a reprezentat 79,53% din totalul subscrierilor pieţei. Comparativ cu intervalul ianuarie-august 2011, subscrierile pentru asigurări generale au înregistrat o creştere cu 2,18%.

Subscrierile pentru asigurările de răspundere civilă pentru vehicule (RCA+ CMR), asigurările de mijloace de transport terestru (Casco), asigurările de incendiu şi cele pentru asigurările de răspundere civilă generală au deţinut, cumulat, peste 87% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă, subscrierile din primele opt luni ale anului au depăşit 1,1 miliarde lei, nivel în scădere cu 0,89% faţă de acelaşi interval din 2011.

În ceea ce priveşte despăgubirile plătite în această perioadă, centralizarea datelor realizată de CSA arată un volum total de peste 3 miliarde de lei, în creştere cu 3,33% faţă de intervalul ianuarie-august din 2011.

La sfârşitul primului semestru din acest an, în zona de Nord-Vest a ţării, erau autorizaţi 50 brokeri de asigurare şi/sau reasigurare. Valoarea veniturilor din activitatea de brokeraj obţinută de cele 50 de companii s-a situat la aproape 32 milioane de lei, ceea ce reprezintă 9,33% din veniturile totale din activitatea de brokeraj, de 334 milioane lei, obţinute în primul semestru din acest an.

Structura, pe judeţe, a veniturilor obţinute din activitatea de brokeraj, este următoarea: Bihor - aproximativ 5,3 milioane lei, Bistriţa-Năsăud - 11,4 milioane lei, Cluj - peste 12 milioane lei, Maramureş - aproape 467 mii lei, Sălaj - 606,8 mii lei şi Satu-Mare - 1,4 milioane lei.

Sub aspectul recunoaşterii nevoii de asigurare de către membrii comunităţilor din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj, Regiunea de Nord-Vest are încă de recuperat un decalaj faţă de media naţională în ceea ce priveşte densitatea asigurărilor. Practic, fiecare dintre cei aproximativ 2,5 milioane de locuitori ai celor 6 judeţe ce definesc Regiunea de Nord-Vest a României a alocat pentru cumpărarea de asigurări, în medie, 270 de lei (echivalentul a 64 de euro) pe întreg anul 2011. La nivelul întregii ţări, un român a plătit în anul 2011, în medie, 410 lei (echivalentul a 97 euro) pentru cumpărarea de asigurări. Altfel spus, faţă de media naţională, populaţia din Regiunea de Nord-Vest cheltuie pentru protecţia prin asigurare cu o treime mai puţin.

Această statistică indică, pe de o parte, potenţialul de dezvoltare a industriei de asigurări în regiunea de Nord-Vest, în condiţiile în care la nivelul întregii ţări discutăm despre un potenţial extrem de ridicat de dezvoltare a sectorului asigurărilor, mai ales dacă ne raportăm la nevoia reală de asigurare.

Întâlnirea CSA-UNSAR-UNSICAR de la Cluj cu reprezentanţii societăţilor şi brokerilor de asigurare din Regiunea de Nord-Vest este cel de-al doilea eveniment regional, după cel desfăşurat la Constanţa în luna iune 2012. El face parte dintr-o serie de dezbateri interactive care vor continua şi în celelalte regiuni economice ale ţării având ca obiectiv un dialog constant cu operatorii locali din industria de asigurări.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii