Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În săptămâna Şcoala altfel, WWF implementează metode de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă în şcoli din 10 judeţe - 6 aprilie 2015

ro

06 Apr, 2015 15:08 1590 Marime text
 WWF şi partenerii săi le pun la dispoziţie şcolilor din întreaga ţară materiale online gratuite, utile pentru organizarea activităţilor de educaţie non-formală cu subiectul conservării naturii. Cât despre echipa WWF, va fi prezentă în comunităţi din mai multe judeţe în care organizaţia derulează proiecte de conservare.  
Ce înseamnă Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă?
 
La nivel global misiunea WWF constă în obţinerea unui impact pe termen lung în conservarea naturii şi educaţia este una dintre priorităţile strategice ale organizaţiei. Abordarea WWF în domeniul educaţiei este una pe termen lung, de aceea initiaţivele noastre pun accent pe dezvoltarea unor materiale educative ce pot fi folosite anual, oriunde în ţară, gratuit (de exemplu, Cartea Mării Negre şi altele, disponibile pe site-ul WWF), dar mai ales pe implicarea şi formarea profesorilor, cei care au un rol esenţial în dezvoltarea generaţiilor de elevi în armonie cu natura.
 
„Scoala altfel” le oferă profesorilor şi elevilor un cadru pentru a experimenta metode alternative de învaţare. In plus, devine posibilă apropierea, la propriu, de natură, atât de importantă atunci când ne propunem sa creăm un nivel ridicat de înţelegere şi sensibilizare legat de sustenabilitate. Această săptămână a educaţiei non-fornale este un context ideal pentru a lucra cu materialele pe care le dezvoltăm pentru şcoli, pentru a testa noi metode sau pentru a ne cunoaşte personal, în cazul în care reprezentanţii WWF ajung printre elevi. Le urăm mult succes profesorilor şi elevilor care au acceptat frumoasa provocare a acestei săptămâni şi îi incurăjam să fie cât mai „altfel” şi mai aproape de natură pe parcursul întregului an!” declară Cătălina Murariu, coordonatoarea departamentului Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă la WWF.
 
Unde găsiţi membrii echipei WWF în săptămâna Şcoala altfel?
 
Caraş Severin, Hunedoara, Mehedinţi
 
Echipa WWF de la filiala Reşiţa împreună cu echipa de educaţie vor fi prezenţi în cinci licee din Banatul Montan, pentru a da startul proiectului „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice”. Avem în plan întâlniri cu elevi şi profesori din Reşiţa, Anina, Lupeni, Orşova şi Băile Herculane, unde vom povesti despre natura salbatică şi despre modul în care se pot implica elevii în Cluburi dedicate naturii, în anul şcolar viitor. Mai multe despre acest proiect puteţi afla de aici.
 
La Armeniş, „Măgura zimbrilor”, vom susţine miercuri o oră despre natura sălbătică în care vom ajuta elevii Şcolii Gimnaziale Armeniş să înţeleagă procesele naturale înlesnite de prezenţa zimbrului în Munţii Ţarcu. Apoi, copiii alături de profesori şi rangerii WWF vor realiza, în echipe, câte o sculptură, un desen sau instalaţie care va ilustra lanţul trofic reîntregit de prezenţa celui mai mare mamifer erbivor din Europa. Aceste lucrări ce vor fi prezentate publicului larg la evenimentul de eliberare a zimbrilor ce va avea loc anul acesta.
 
Mahmudia, judeţul Tulcea
Miercuri, 8 aprilie, 100 de copii din clasele I-IV ale Liceului Tehnlogic „Vasile Bacalu” din Mahmudia vor avea ocazia să cunoască importanţa Deltei Dunării cu ajutorul jocului şi al metodelor educaţiei nonformale. Mahmudia este prima zonă umedă din deltă reconstruită de o comunitate, unde WWF lucrează de mai bine de doi ani, alături de autorităţile locale. Anul acesta vom finaliza aici reconstrucţia ecologică în incinta Carasuhat, reconectând comunitatea la circuitul deltei şi, implicit, la resursele naturale oferite de deltă.
 
Mogoşoaia, judeţul Ilfov
WWF România şi Universitatea Bucureşti au dezvoltat, în urmă cu doi ani, un curs dedicat viitorilor profesori – cursul facultativ de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă oferit studenţilor de la facultăţile de Geografie, respectiv Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. Marţi, 7 aprilie, studenţii vor avea ocazia să facă practică, propunând metode non-formale de cunoaştere a naturii locale elevilor Colegiului National „Elena Cuza”, Bucureşti. Gazda activităţilor este Asociaţia Greenitiative care pe durata întregii săptămâni organizează un program complex pentru şcoli bucureştene la sediul din Mogoşoaia.
 
Ciocăneşti, judeţul Călăraşi
Elevii şi profesorii şcolii din Ciocăneşti, judeţul Călăraşi vor fi prezenţi miercuri alături de colegii din echipa WWF la ferma de acvacultură Ciocăneşti. Temele principale vor fi acvacultura, dar şi importanţa zonei (sit Natura 2000) şi speciile se pot observa la fermă (plante şi păsări).
 
Alte resurse:
 
„Eco educaţie pentru Şcoli verzi” în Bucureşti şi judeţele Braşov, Călăraşi, Maramureş, Mehedinţi, Suceava„Platforma Scoli verzi-Adovocacy, eco educaţie şi susţinere pentru şcoli sustenabile”, proiectul iniţiat de Asociatia Greenitiative în parteneriat cu WWF şi ViitorPlus îşi propune să dezvolte mai multe instrumente utile pentru profesori şi elevi, printre care şi „Culegerea verde”, o colecţie de metode de educaţie non-formală. Pe parcursul acestei săptămâni, profesorii promotori ai proiectului din cele 6 judeţe pilot vor testa şi evalua un set de metode din „Culegerea verde”. Aceste metode au fost propuse de profesorii autori şi echipa proiectulu şi vor putea fi preluate de catre cadre didactice în cadrul cursului opţional „Eco educaţie pentru şcoli verzi”, planificat pentru anul şcolar 2015-2016.
 
Pentru informaţii despre proiect, despre cursul opţional şi despre materialele educative, vă invităm să vizitaţi si să creaţi un cont pe site-ul proiectului: www.scoliverzi.ro.
 
Materiale educative WWF ce pot fi folosite în săptămâna „Scoala altfel”Majoritatea materialelor educative care stau la dispoziţia profesorilor şi a tuturor tipurilor de formatori pasionaţi de natură pot fi gasite pe site-ul WWF.
 
Pentru mai multe resurse şi informaţii despre programele de educaţie implementate de echipa WWF vă rugăm să consultaţi pagina Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă:
http://wwf.ro/ce_facem/educatie_pentru_dezvoltare_durabila/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii