Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:35 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O delegatie romana din industria nucleara a vizitat SUA

ro

23 Sep, 2010 17:27 1189 Marime text
O DELEGATIE DE OFICIALI ROMANI DIN INDUSTRIA ENERGIEI NUCLEARE S-A INTORS DINTR-O VIZITA IN STATELE UNITE

O delegatie de oficiali romani s-a intors de curand din Statele Unite ale Americii (SUA) dupa un program de 10 zile care a inclus vizitarea unor organizatii si companii importante din industria energiei nucleare americane. Delegatia a raportat rezultate favorabile in ceea ce priveste colaborarea dintre cele doua tari in aceasta industrie.

Delegatia a fost condusa de catre Alexandru Sandulescu, Director General in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si a inclus oficiali de rang inalt de la Ministerul de Afaceri Externe, Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive, Nuclearelectrica, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) si Centrul de Inginerie si Tehnologie pentru Obiective Nucleare (CITON).

Delegatia a fost insotita de un reprezentant al Serviciului Comercial din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti. Vizita a fost organizata si sponsorizata integral de catre Agentia pentru Comert si Dezvoltare a SUA.

In Washington D.C., delegatia romana s-a intalnit cu oficiali de rang inalt din cadrul unor organizatii cheie, precum Departamentul de Energie, Departamentul de Comert, Comisia de Control a Activitatii Nucleare (NRC) si Administratia Nationala pentru Siguranta Activitatii Nucleare (NNSA). Agenda de lucru a cuprins si intilniri cu asociatii din cadrul industriei: Institutul pentru Energie Nucleara, Institutul pentru Activitati Nucleare din Atlanta, Georgia si Centrul din Atlanta al Asociatiei Mondiale a Operatorilor Nucleari, in cadrul careia Romania este membra.

Intalnirile cu reprezentantii companiilor americane private specializate in aceasta industrie au reprezentat puncte cheie pe agenda vizitei. Delegatia a avut intilniri cu doi producatori de reactoare nucleare la sediul acestora: Westinghouse in Cranberry Pennsylvania si General Electric in Wilmington North Carolina. De asemenea, in Washington D.C., delegatia romana a prezentat unei audiente largi proiectele actuale si de viitor ale Romaniei in aceasta industrie - finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si construirea unor noi reactoare in Romania. Prezentarile au fost urmate de intalniri cu firme americane interesate de aceste proiecte.

Ultimul punct de pe agenda a fost vizita la centrala nucleara Vogtle, din apropierea orasului Augusta, din statul Georgia, operata de Southern Nuclear. Delegatia romana a vizitat reactoarele 1 si 2 precum si santierul pe care se desfasoara constructia unitatilor 3 si 4 cu reactoare Westinghouse AP1000. Aceste reactoare vor deveni operationale in 2016 si respectiv 2017.

Alexandru Sandulescu a declarat ca vizita a fost extrem de benefica pentru Romania. Romania va avea nevoie de noi capacitati nucleare pentru a-si indeplini obligatiile asumate in ceea ce priveste reducerea emisiilor de carbon precum si pentru a-si asigura independenta energetica. Intrucat reactoarele CANDU instalate la Cernavoda nu mai reprezinta o optiune dupa finalizarea unitatilor 3 si 4, Romania trebuie sa ia in considerare tehnologia reactoarelor cu apa usoara pentru a-si indeplini obiectivele energetice. Westinghouse AP1000 si GE ABWR sunt tehnologii viabile iar Romania le va evalua la momentul lansarii licitatiei pentru constructia noilor reactoare nucleare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii