Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:37 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferinţa techcamp bucureşti sprijină comunităţile de romi şi comunităţile defavorizate

ro

16 Dec, 2011 17:40 1207 Marime text

16 decembrie 2011

Între 15 şi 16 decembrie, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I" din Bucureşti, s-a desfăşurat conferinţa TechCamp cu tema utilizarea tehnologiei de către comunităţile de romi şi alte comunităţi defavorizate din România în abordarea problemelor legate de incluziune socială şi angajament civic.

Realizată în parteneriat cu Ambasada României de la Washington, TechCamp Bucureşti reuneşte peste 50 de grupuri ale societăţii civile care vor interacţiona cu experţi în tehnologia informaţiei, bibliotecari şi instructori IT care lucrează în cadrul programului Biblionet (iniţiativa Fundaţiei Bill & Melinda Gates), coordonatorii American Corners şi reprezentanţi ai sectorului privat şi ai unor fundaţii din România. Participanţii beneficiază de pregătire practică în diverse domenii precum organizarea online, mapping, social media şi folosirea aplicaţiilor de telefonie mobilă. La finalul acestei conferinţe, aceste grupuri ale societăţii civile vor putea folosi tehnologiile de relaţionare pentru a-şi mări reţelele şi pentru a comunica mai eficient într-o lume în continuă schimbare.

Conferinţa TechCamp Bucureşti este organizată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Fundaţia IREX şi National Democratic Institute (NDI). Un număr de parteneri din sectorul de stat sau privat, precum Biblioteca Centrală Universitară „Carol I" din Bucureşti şi Orange Communications au contribuit de asemenea pentru a face acest eveniment posibil.

TechCamp Bucureşti este a şasea conferinţă dintr-o serie de evenimente ce susţin iniţiativa Secretarului de Stat american Hillary Clinton, numită „Civil Society 2.0", menită să crească gradul de alfabetizare digitală a ONG-urilor din întreaga lume.

TechCamp este un program cheie al acestei iniţiative; un program de pregătire interactiv de două zile iniţiat de Departmentul de Stat care aduce laolaltă experţi în tehnologia informaţiei şi participanţi din cadrul ONG-urilor pentru a utiliza cele mai noi tehnologii cu scopul de a creşte capacitatea şi potenţialul de acţiune al acestora.

Co-organizator al evenimentului, Fundaţia IREX realizează prin programul Biblionet legătura dintre nevoia de instruire a participanţilor şi tehnologia existentă în cele aproape 1.300 de biblioteci publice dotate în cadrul programului. O parte dintre sesiunile de instruire vor fi susţinute de 8 bibliotecari formatori care vor discuta cu participanţii despre oportunităţile de folosire a tehnologiei în bibliotecile publice şi despre modul în care bibliotecarii pot contribui la dezvoltarea de parteneriate cu societatea civilă. De asemenea, pentru a sprijini exersarea noilor aptitudini IT dobândite de participanţii la TechCamp, IREX va lansa o competiţie pentru a acorda trei mici finanţări nerambursabile (granturi) bibliotecilor publice care lucrează în parteneriat cu ONG-urile pentru romi în cadrul proiectelor de dezvoltare comunitară.

Agenda conferinţei TechCamp poate fi consultată la următoarea adresă:

http://wiki.techcampglobal.org/index.php?title=TechCamp:Bucharest_Agenda

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii