Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasada Statelor Unite în România a găzduit o masă rotundă cu tema „Vaccinarea - o bună investiție în sănătate"

ro

28 Apr, 2012 16:56 1394 Marime text

București, 25 Aprilie, 2012 - Pentru a sprijini Săptămâna Mondială a Vaccinării și cea de-a 7-a ediție a Săptămânii Europene a Vaccinărilor, Ambasada Statelor Unite în România a găzduit o masă rotundă pentru a discuta măsuri de prevenție a bolilor, cum ar fi vaccinurile. Conform cu datele oferite de Organizația Mondială a Sănătății, vaccinările salvează la nivel global viața a peste trei milioane de oameni și protejează milioane de persoane de suferinţa generată de boli cum ar fi: pojar, oreion, rubeolă, gripă, precum și cancer de col uterin, reprezentând o importantă economie la bugetul de sănătate al statului. Printre participanții la dezbatere s-au numărat Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Adrian Streinu Cercel, precum și reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, ai Fundației Renașterea, Asociației Medicilor de Familie din București și Societății Naționale de Medicina Familiei/Medicina Generală.

Ambasadorul Gitenstein a declarat „Vaccinurile au rolul de a îmbunătăți starea de sănătate a familiilor și a comunității și scad costurile pentru tratamentul bolilor care pot fi prevenite". Cu privire la îngrijorările conform cărora rețelele de social media sunt folosite pentru a răspândi percepții greșite despre vaccinuri, Ambasadorul a recomandat ca „Guvernul, furnizorii de servicii de sănătate și ONG-urile să lucreze împreună pentru a transmite informații corecte în rețelele de social media pentru a elimina confuzia despre vaccinuri". Dr. Amalia Canton, Director de Sănătate Publice în cadrul Ministerului Sănătății a menționat că „Scopul tuturor activităților care celebrează <Săptămâna Europeană a Vaccinării> este combaterea percepţiilor greşite ale populaţiei şi personalului medical care au ca rezultat comportamente ce determină o acoperire vaccinală deficitară şi reapariţia unor boli infecţioase. Vaccinarea reprezintă un instrument puternic de prevenire a unor boli grave".

Peter Chordas, medic în cadrul Ambasadei Statelor Unite în România, a scos în evidență dovada istorică a efectului pozitiv pe care vaccinările l-au avut în salvarea vieților și de asemenea, că acestea pot fi considerate „una dintre cele 10 mari realizări ale secolului trecut".

Cancerul de col uterin cauzat de infecția cu HPV (Virusul Papilloma Uman) este o altă boală care poate fi prevenită prin vaccinare și este cauza principală pentru mortalitatea în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani. Organizația Mondială a Sănătății estimează că numărul de cazuri noi de cancer de col uterin va crește cu 21% până în anul 2025. Dr. Ruxandra Dumitrescu, ginecolog și participant la masa rotundă, afirmă: „România are cele mai multe cazuri de cancer de col nediagnosticat pe an, în întreaga Uniune Europeană. Prevenția pe termen mediu poate fi reprezentată de un program de screening cu testul Babeș-Papanicolau, la nivelul întregii populații. Pe termen lung, profilaxia cancerului de col uterin poate fi determinată prin vaccinare împotriva infecției cu virusul HPV".

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, deși pneumonia este o bolă care poate fi tratată, reprezintă principala cauză pentru mortalitatea infantila, la nivel global. Pneumonia provoacă mai multe decesuri în rândul copiilor decât o fac SIDA, malaria şi tuberculoza laolaltă.

Dr. Oana Falup, medic pediatru din Brașov, completează: „Vaccinarea antipenumococică ar trebui sa reprezinte o prioritate, pentru că, la nivel mondial, boala produce mortalitatea a peste 1 milion de copii cu vârsta mai mică de cinci ani". Dr. Falup a evidențiat faptul că, în Brașov, au fost descoperite cazuri de rezistență foarte mare a infecției pneumococice la antibiotice și că „implementarea unui program de vaccinare va reduce incidența bolilor pneumococice invazive (meningita, septicemia/bacteremia), precum și a pneumoniei și de asemenea, otitei acute medii".

Ambasadorul Gitenstein a mulțumit tuturor participanților pentru implicarea lor în îmbunătățirea gradului de conștientizare cu privire la importanța vaccinării și i-a încurajat să devină parteneri cu Ambasada SUA pentru eforturile viitoare de mobilizare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii