Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea presedintelui Romaniei la reuniunea la nivel inalt a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP)

ro

24 Jun, 2010 04:30 1054 Marime text

Preşedintele României, Traian Băsescu a participat miercuri, 23 iunie a.c., la reuniunea la nivel înalt a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Summit-ul SEECP a avut loc la Istanbul, capitală europeană a culturii în anul 2010. Evenimentul a marcat încheierea mandatului Turciei la preşedinţia în exerciţiu a SEECP şi preluarea acesteia de către Muntenegru.

La lucrările summit-ului au participat preşedinţii Albaniei, Bosniei şi Herţegovinei, Bulgariei, Croaţiei, Muntenegrului, Serbiei, Turciei şi Sloveniei, premierii Greciei și Macedoniei, precum şi vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Șefii de stat şi de guvern prezenţi au adoptat Declaraţia de la Istanbul în cadrul căreia sunt trecute în revistă evoluţiile recente din regiune, relaţia statelor participante cu structurile europene şi euroatlantice şi este subliniată necesitatea intensificării cooperării regionale.

În cadrul alocuțiunii, preşedintele Traian Băsescu a reafirmat sprijinul politic al României pentru accelerarea procesului de integrare europeană și euroatlantică a statelor din regiune, precum şi disponibilitatea de a împărtăşi din experienţa acumulată de România în propriul proces de aderare.

Șeful statului a exprimat susținerea față de eforturile administrației de la Chișinău de apropiere de structurile europene. În acest context, a reiterat ideea necesității oferirii Republicii Moldova unei perspective de aderare similare celei a statelor din Balcanii de Vest.

Preşedintele Băsescu a subliniat importanța Europei de Sud-Est ca zonă de tranzit pentru fluxul de hidrocarburi din Asia, Marea Caspică sau din Orientul Mijlociu, în condițiile în care securitatea energetică devine o prioritate majoră pentru toate statele europene.

În ceea ce priveşte cooperarea regională, preşedintele României a anunțat că țara noastră va găzdui, în luna noiembrie a.c., Summit-ul Strategiei europene pentru regiunea Dunării.

Summit-ului SEECP din acest an a consemnat și primirea Sloveniei în calitate de cel de-al 12-lea stat participant al Procesului. Această evoluţie demonstrează dinamica colaborării SEECP-Uniunea Europeană și, totodată, creșterea ponderii statelor membre UE în cadrul acestei inițiative regionale.

Departamentul de Comunicare Publică
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii