Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:02 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Informare de presa

ro

06 Aug, 2009 17:11 926 Marime text

Litoralului romanesc s-a confruntat in aceste zile cu un fenomen de inflorire algala de o amploare foarte mare.

Angajatii Directiei Apelor Dobrogea-Litoral au strans de plaje o cantitate de peste 2000 de tone de alge.

La aceasta ora, pe plaja din statiunea Mamaia nu mai exista alge, cu exceptia zonei Malibu, unde, din cauza lipsei curentilor, precum si a retragerii liniei marii cu aproximativ 15 metri, s-a format un amestec de resturi algale aflate in descompunere si nisip care provoaca un miros greu de suportat pentru turisti.

Din cauza faptului ca aceste resturi algale aflate in descompunere au intrat in amestec cu nisipul, DADL poate interveni doar prin aducerea de aport de nisip din zonele limitrofe excedentare. Situatia va fi remediata in cel mai scurt timp de catre angajatii DADL.

Cauzele aparitiei algelor

Eutrofizarea este un fenomen care apare in timpul verii, cand la temperaturi ridicate cresc si concentratiile de nutrienti din apa. 

Procesul de eutrofizare este cauzat de cantitatile mari de substante nutritive prezente in apa, care, in asociere cu diferiti poluanti, au un efect negativ, de reducere a biodiversitatii. 

Unul din primele semne ale prezentei unei cantitati mari de nutrienti este dezvoltarea abundenta a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de "inflorire algala". Inflorirea algala si dezvoltarea plantelor acvatice determina, insa, reducerea transparentei apei si a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.

Nutrientii sunt compusi chimici ai azotului si fosforului de tipul azotitilor, azotatilor, azotului amoniacal, azotului total, fosforului dizolvat si fosforului total.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii