Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directia Apelor Dobrogea Litoral inspecteaza toate digurile de pe Dunare

ro

18 Jan, 2010 17:07 1046 Marime text

Constanta, 18.01.2010

Directia Apelor Dobrogea Litoral inspecteaza toate digurile de pe Dunare
Directia Apelor Dobrogea Litoral a luat masura de a inspecta toate digurile situate pe fluviul Dunarea, pentru a vedea daca administratorii acestora au luat toate masurile de protectie care se impun in situatia debitelor semnificative. Debitele atinse de fluviul Dunarea, de peste 11 mii de mc/s, pot provoca deteriorari ale constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor.
Digurile sunt lucrari hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor. In Bazinul Hidrografic Dobrogea Litoral, pe fluviul Dunarea exista diguri aflate in administrarea Directiei Apelor Dobrogea – Litoral, Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), a consiliilor locale sau diguri private.
Conform legislatiei in vigoare, administratorii acestor lucrari hidrotehnnice au obligatia  de intretinere, reparare sau refacere a digurilor, daca acestea se deterioreaza.
Directia Apelor Dobrogea Litoral din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Romăne” monitorizează in permanenta cursurile de apă din bazinul hidrografic Dobrogea Litoral pe sectoarele de pe fluviul Dunărea. La nivelul dispeceratelor Constanta si Tulcea de la nivelul Direcţiei de Apă Dobrogea-Litoral, s-a impus starea de vigilenţă şi monitorizarea 24 ore din 24 a situaţiei hidrologice, precum şi pregătirea materialelor şi mijloacelor de intervenţie operativă.
Toate lucrarile hidrotehnice din judetele Constanta si Tulcea sunt supravegheate in permanenta. Angajatii Sistemelor de Gospodarire a Apelor Constanta si Tulcea au responsabilitatea si vor interveni urgent in cazul in care situatia hidrologica o va impune.
Periodic Directia Apelor Dobrogea – Litoral a efectuat impreuna cu Inspectoratul de stat in constructii, inspectia privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii in timp asupra constructiilor de baraje  si diguri, impunandu-se executarea tuturor lucrarilor pentru preintampinarea producerii de fenomene periculoase, pentru asigurarea sigurantei si a stabilitatii constructiilor. De asemenea nu au fost constatate deficiente sau avarii.
Lucrarile cu rol de aparare impotriva inundatiilor, fac obiectul permanent al lucrarilor de intretinere, monitorizare si reparatii, lucrari ce se desfasoara conform Planurilor anuale de gospodarire a apelor.
Dupa perioadele de ape mari (pentru fluviul Dunarea) si dupa inregistrarea unor viituri pe cursurile de apa interioare, lucrarile hidrotehice cu rol de aparare sunt supuse unor verificari, in vederea depistarii eventualelor deficiente si remedierii lor.
Echipele Directiei Aprlor Dobrogea Litoral sunt pregătite cu mijloace, materiale şi formaţiuni operative pentru sprijinirea Comitetelor Locale, în vederea intervenţiei în secţiunile critice, dacă va fi cazul.
În funcţie de evoluţia situaţiei hidrologice, vom reveni cu informaţii suplimentare.

Catalin Anton
Responsabil comunicare
Directia Apelor Dobrogea Litoral

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii