Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:11 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu bani câştigaţi din contracte cu statul Consilierul Virgil Lixandru investeşte în terenuri şi imobile (document)

ro

06 Feb, 2016 00:00 8165 Marime text
Aleşii locali, demnitarii, persoanele cu funcţii de conducere şi control, precum şi funcţionarii publici aveau obligaţia ca, până la data de 15 iunie 2015, să îşi depună sau să îşi actualizeze declaraţiile de avere aferente anului 2014. Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă averile şi interesele demnitarilor şi angajaţilor celor mai importante instituţii publice din judeţul Constanţa şi ai companiilor naţionale, aşa cum apar acestea fie pe site-urile instituţiilor, fie pe cel al Agenţiei Naţionale de Integritate.
 
Lista consilierilor municipali constănţeni ale căror declaraţii de avere şi de interese (din anii 2014 şi 2015) le comparăm şi analizăm este continuată astăzi de liberalul Virgil Ion Lixandru.
 
O primă concluzie care se conturează din analiza declaraţiilor de avere ale consilierului PNL ar fi că acesta are înclinaţii spre agricultură. Asta ar explica faptul că, din 2005 şi până anul trecut, a cumpărat permanent teren agricol, cu predilecţie în localitatea Mereni. Şi dacă tot vorbim de terenul deţinut de Lixandru în Mereni, am semnalat o inadvertenţă. Dacă în declaraţia de avere din 2014, la achiziţii în Mereni în anul 2013 apar 11,04 ha, în documentul completat un an mai târziu, la aceeaşi rubrică, alesul PNL menţionează că ar fi cumpărat în acel an 14,545 ha. Acestor zeci de hectare de teren agricol deţinute în judeţ li se adaugă terenuri intravilane în Constanţa, Mereni şi Mamaia, dar şi alte categorii de terenuri în localităţile Corbu (judeţul Constanţa) şi Chilia Veche (judeţul Tulcea).

Investiţii importante în 2015 

Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2015, seria achiziţiilor de teren a continuat. În anul 2014, Lixandru a mai cumpărat cinci hectare de teren agricol în Mereni, iar un an mai târziu, a completat moşia cu alte 2,318 hectare.
 
Şi la capitolul „Clădiri”, avuţia consilierului PNL ar putea trezi invidii. Celor cinci apartamente deţinute în Constanţa (unul) şi Mamaia (patru apartamente, cu trei parcări aferente) în anul 2014 li s-a mai adăugat o parcare în staţiunea Mamaia. Pe lângă apartamente, Virgil Lixandru mai deţine o casă de vacanţă la Chilia Veche (judeţul Tulcea) şi spaţii comerciale în localitatea Mereni (judeţul Constanţa).
 
În ceea ce priveşte bunurile imobile ale consilierului PNL, acesta a renunţat la autoturismul Mitsubishi şi la staţia de beton din localitatea Măgurele (judeţul Ilfov) pentru a-şi achiziţiona, în primăvară, un autoturism Porsche Cayenne, fabricat în anul 2015.

Lixandru renunţă la ceasurile valoroase şi la bijuterii!?

Deşi nu apar în declaraţia de avere din iunie 2015 la bunuri înstrăinate, am constatat faptul că două ceasuri de valoare nu se mai regăsesc în document la capitolul „Bijuterii“. Este vorba despre un ceas Rolex, achiziţionat în anul 2002 şi estimat la 12.000 de euro, şi un alt ceas marca Breitling, dobândit în anul 2008 şi evaluat la 6.000 de euro.
 
De asemenea, şi bijuteriile familiei Lixandru s-au redus simţitor. Dacă în 2014, consilierul PNL declara că deţine bijuterii în valoare de 20.000 de euro, un an mai târziu, acesta a declarat că valoarea bijuteriilor pe care le deţine a ajuns la numai 2.500 de euro.

Financiar, se descurcă… de minune

În privinţa conturilor curente şi a fondurilor de investiţii, numărul acestora se menţine atât în euro, cât şi în lei, însă, anul trecut, soldurile s-au diminuat. Concret, de la 133.007 lei, a ajuns, în 2015, să aibă doar 115.314 lei în conturi, iar de la 82.838 de euro a rămas cu 80.707 euro.
 
La rubrica „Plasamente şi împrumuturi acordate“, în declaraţia de avere din 2014, Virgil Lixandru declara 13 împrumuturi acordate în nume personal către diverse firme şi persoane, iar în documentul din iunie 2015 numărul acestora s-a redus la zece. Asta confirmă faptul că o parte dintre împrumuturi şi le-a recuperat. Totodată, numărul investiţiilor în acţiuni în diverse firme a rămas constant (şapte) inclusiv ca valoare (1.092.041 de lei).
 
Ultima rubrică a declaraţiilor de avere ne-a pus iarăşi la încercare „talentul” la adunări multiple. Calculele au arătat că, în anul fiscal 2013, veniturile familiei Lixandru au însumat doar 98.819 lei, iar un an mai târziu au ajuns la 326.068 de lei, bani proveniţi din salarii, dividende, indemnizaţii, dobânzi şi sponsorizări.

Interes… pentru banul statului

Şi declaraţiile de interese ale consilierului PNL Virgil Lixandru necesită ceva timp pentru a fi studiate, spre deosebire de cele ale altor colegi din CLM Constanţa. Consecvenţă ar fi cuvântul care le-ar putea caracteriza, şi asta pentru că pe prima pagină a ambelor documente (aferente anilor 2014 - 2015) informaţiile sunt aceleaşi. Potrivit declaraţiilor de interese, alesul municipal liberal este asociat unic şi director general la SC Euro Vial Lighting SRL şi asociat majoritar în alte patru firme - SC Casy Prod SRL, SC Club de Vacances SRL, SC Agertrans SRL şi deţine 50% dintre acţiunile de la SC G.K. System SRL.
 
De asemenea, Virgil Lixandru deţine funcţia de preşedinte atât la Camera de Comerţ Bilaterală România - Danemarca, cât şi la Patronatul Naţional Român, filiala Constanţa, şi este membru activ al PNL.
 
Ceea ce atrage atenţia în mod deosebit sunt listele cu contractele pe care firmele consilierului Lixandru le derulează cu diverse instituţii şi entităţi ale statului. Printre partenerii săi de afaceri din anul 2014 se regăsesc: CL Cogealac, Enel Dobrogea Distribuţie, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, SC Nuclearelectrica SA, Oil Terminal, RA-APPS Bucureşti, Telecomunicaţii CFR, Muzeul Naţional Peleş, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi, unităţi militare, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi de Pescuit, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, dar şi Ministerul pentru Societatea Informaţională.
 
În declaraţia de interese de anul trecut, unii parteneri de afaceri se regăsesc, alţii nu, dar apar şi noutăţi. Din ultima categorie am remarcat: Banca Naţională a României, Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Neptun, Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza declaraţiile de avere şi de interese ale consilierului municipal PNL Virgil Lixandru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii