Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:36 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interpreta de muzică populară Ileana Constantinescu s-a stins din viață (video)

ro

24 May, 2018 15:37 2414 Marime text
Interpreta de muzică populară Ileana Constantinescu s-a stins din viață la 88 de ani.

Ileana Constantinescu s-a născut pe 30 mai 1929, în Comani, județul Olt.

Este remarcată în 1951 de folcloristul Constantin Prichici. Interpreta câștigă premiul I pe regiune (Regiunea Teleorman) și premiul al II-lea pe țară.
În vara anului 1952 efectuează primele înregistrări la Societatea Română de Radiodifuziune, în număr de 5: „Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”. A avut drept acompaniament orchestra condusă de Ionel Banu. Pe 3 august 1952 i se difuzează pentru prima dată piesele, dată ce semnifică debutul radiofonic al artistei.

În perioada 1951-1956 înregistrează peste 200 de cântece la Institutul de Folclor.

Urmează cursurile Liceului de Muzică din București, în perioada 1954-1958, la clasa de canto popular, unde le are profesoare pe Elisabeta Moldoveanu și Maria Tănase. I-au fost colegi Victoria Darvai, Natalia Șerbănescu, Natalia Gliga și Benone Sinulescu.

A efectuat numeroase turnee în țară și a colaborat cu orchestrele și ansamblurile: „Taraful Gorjului” – Târgu-Jiu („Doina Gorjului” de mai târziu), „Doina Argeșului” – Pitești, „Doina Olteniei” – Craiova, „Doina Ilfovului” – București, „Brâulețul” – Constanța, „Rapsodia Română” – București, „Flacăra Prahovei” – Ploiești.

Pe 23 septembrie 2004 a avut loc, la Studioul de concerte „Mihail Jora”, spectacolul Ileana Constantinescu la 75 de ani, în cadrul căruia au fost invitați să cânte colegii de scenă ai artistei: Angela Moldovan, Petre Săbădeanu, Tita Bărbulescu, Natalia Șerbănescu, Angela Buciu, Floarea Calotă, Florentina Vlad etc.

Sursă video: YouTube
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii