Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:23 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nutritia copiilor mici - intre prea mult si prea putin

ro

15 Jul, 2013 09:29 2183 Marime text
Nutriţia este un subiect intens dezbătut în ultimul timp si o preocupare a tuturor părinţilor.

Subiectul nutriţiei copiilor aduce o multitudine de întrebări: ce, cât, cum, când, ce efect va avea supra sănătăţii şi creşterii copilului? Sunt multe întrebări la care nutriţioniştii se străduiesc să ofere răspunsuri astfel încât sa-i puteţi oferi copilului dumneavoastră cel mai bun start spre viitor.

La începutul vieţii, laptele de mamă este cel mai bun aliment pentru copil. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptatul exclusiv până la vârsta de 6 luni si continuarea alăptării, după această vârstă, în paralel cu introducerea hranei de diversificare. Laptele matern îi oferă sugarului tot ceea ce are nevoie în primele 6 luni de viaţă: un raport optim de nutrienţi şi, suplimentar, protecţie împotriva bolilor, contribuind la formarea imunităţii sugarilor. Apoi, pe măsură ce sugarul creşte, începe să aibă nevoie şi de hrană solidă, astfel ajungând la etapa de diversificare.

Cu siguranţă că nutriţia în primul an de viaţă are un impact major asupra sănătăţii adultului de mai târziu, însă şi după vârsta de un an nutriţia este extrem de importantă.
Nutriţia copiilor între 1 şi 3 ani are în continuare cerinţe speciale, nevoile lor fiind încă diferite de cele ale adultului. Un aport neadecvat de nutrienţi în copilăria timpurie- carentele sau supraalimentarea-  poate avea  un efect negativ asupra dezvoltării copilului.

Nu doar carenţele alimentare pot influenţa negativ sănătatea şi dezvoltarea copiilor, ci şi supra-alimentarea cu nutrienţi la vârsta copilăriei favorizeaza dezvoltarea unor boli tipice ale civilizţiei cum ar fi diabetul zaharat, tensiunea arterială sau supraponderabilitatea.

Supraponderabilitatea este un subiect de îngrijorare al lumii actuale, incidenţa sa în rândul copiilor, şi chiar a celor mici, fiind în creştere. Dintre factorii principali care duc la supraponderabilitate putem aminti predispoziţia genetică, stilul de viaţă nesănătos (lipsa sportului, timp mult petrecut în faţa televizorului sau jucand jocuri video) şi nu în ultimul rând lipsa unei nutriţii echilibrate. Un aport crescut de energie şi consum mic al acesteia, consumul ridicat de grăsimi, consumul de alimente de tip fast-food sau sucuri cu conţinut ridicat de zahăr, şi nu în ultimul rând, un aport prea mare de proteine sunt principalii factori nutriţionali care pot duce la supraponderabilitate.

În ceea ce priveşte nutriţia copiilor un aliment intens dezbătut este laptele de vacă. Laptele de vacă nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 1 an! Însă nici după această vârstă nu este un aliment ideal. Laptele de vacă rămâne un produs alimentar apreciat, dar nu este recomandat copiilor mici din cauza compoziţiei deficitare, conţinând prea multe proteine, prea mulţi acizi graşi saturaţi, prea mult sodiu şi prea puţin din nutrienţi importanţi necesari copilului mic – fier, iod, acid folic sau vitamina D.

Pentru o creştere şi o dezvoltare sânătoasă a copiilor atât supra-alimentarea cât şi sub-alimentarea nu sunt recomandate. Pe lângă toţi factorii déjà cunoscuţi, şi aportul excesiv de proteine poate duce la supraponderabilitate la maturitate, consumul de lapte de vacă în copilăria timpurie (1-3 ani) contribuind major la un aport proteic crescut.

O formulă de lapte de creştere este cea mai recomandată alternativă a laptelui de vacă, pentru copii cu vârste între 1 şi 3 ani, având o compoziţie mult mai potrivită necesarului de nutrienţi la această vârstă, cu un conţinut mai mic de proteine, sodiu şi acizi graşi saturaţi şi cu un adaos suplimentar de vitamine şi nutrienţi importanţi, cum ar fi fierul sau vitamina D.

Rapoartele de nutriţie publicate în ultima perioadă de timp au arătat că schimbarea laptelui de vacă din alimentaţia copiilor mici cu o formulă de lapte de creştere îmbunătăţeşte nutriţia, având astfel un impact pozitiv asupra sănătăţii de mai târziu.

Utilizarea formulelor de lapte de creştere pentru copii dupa varsta de  1 an,  este o alegere benefică, asigurând  aportul adecvat de nutrienţi.  Atfel copii primesc exact ceea ce au nevoie pentru o creştere şi o dezvolatre sănătoasă!

Articol preluat: mami.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii