Ştiaţi că...? Una dintre cele mai importante lucrări ale lui Dimitrie Cantemir, „Descriptio Moldaviae”...
Ştiaţi că...?: Una dintre cele mai importante lucrări ale lui Dimitrie Cantemir, „Descriptio Moldaviae”...
02 Mar, 2015 12:32
ZIUA de Constanta
1893
Marime text



Cartea, un document de primă mână asupra istoriei românilor, a fost scrisă de Cantemir la cererea Academiei din Berlin. Traducerea în limba română s-a făcut la mai mult de un secol de la moartea autorului, lucrarea fiind tipărită sub titlul „Scrisoarea Moldovei”.
Despre Dimitrie Cantemir
Dimitrie Cantemir s-a născut în comuna Fălciu, azi, comuna Dimitrie Cantemir, într-o familie nobilă. Fiul lui Constantin şi al Anei, la vârsta de 14 ani, Dimitrie Cantemir a fost obligat să plece la Constantinopol, unde a stat timp de 12 ani. A fost domn al Moldovei, iar printre ocupaţiile sale s-au numărat cele de etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog şi compozitor. Potrivit Wikipedia, în anul 1714, a devenit primul român ales membru al Academiei de Ştiinţe din Berlin.
În opera lui Cantemir s-au oglindit probleme legate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. Dintre scrierile sale, amintim "Divanul" sau "Gâlceava înţeleptului", tipărită la Iaşi, "Istoria ieroglifică", prima încercare de roman politico-social, "Istoria Creşterii şi Descreşterii Curţii Otomane", redactată în latină, "Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor", scris în latină şi tradus apoi de Cantemir în română.
În 1723, boala de care suferea s-a agravat, fiind nevoit să se retragă la reşedinţa sa de la Dimitrovka. În acelaşi an, se stinge din viaţă, la vârsta de 50 de ani.
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii