Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:13 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este sărbătorită astăzi

ro

15 Mar, 2016 00:00 1045 Marime text
 
Indiferent de situație sau de domeniu, consumatorii au drepturi. Astfel, în fiecare an, pe 15 martie, se pune accent pe importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori. Prin urmare, astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor.
 
Data fost aleasă ca urmare a discursului ţinut de preşedintele John F. Kennedy pe 15 martie 1962. În cadrul discursului, au fost definite pentru prima dată drepturile consumatorului: „Calitatea de consumator prin definiţie ne include pe toţi. Ei sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influenţează şi este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important ale cărui opinii nu sunt auzite foarte des”, a declarat Kennedy.
 
În acelaşi context, şeful de stat american a susţinut existenţa a patru drepturi fundamentale, şi anume: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat şi dreptul de a alege liber produse şi servicii. Cu timpul, au fost adăugate şi dreptul la despăgubire, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, dreptul la asigurarea necesităţilor şi nevoilor vitale şi dreptul la educare.
 
Sursa foto: Facebook

Ti-a placut articolul?

Comentarii