Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 99 de ani de la naşterea lui John F. Kennedy

ro

29 May, 2016 00:00 2497 Marime text
 

În urmă cu 99 de ani, s-a născut cel care urma să devină al 35-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, John F. Kennedy.
 
La alegerile din 1946, s-a înscris pe listele electorale pentru ocuparea unui loc în Camera Reprezentanţilor. A fost ales, iar mai târziu a ocupat un loc în Senat. După lupta electorală cu republicanul Richard Nixon, este ales al 35-lea preşedinte al SUA, în 1960. A ocupat funcţia de preşedinte până la asasinarea sa.
 
Pe 22 noiembrie 1963, în timp ce Kennedy, soţia sa şi guvernatorul statului Texas traversau cu limuzina centrul oraşului, s-au auzit trei focuri de armă. Cel de-al doilea foc l-a lovit pe Kennedy în spate şi i-a ieşit prin gât. Al treilea foc a fost fatal, Kennedy fiind împuşcat în cap. O jumătate de oră mai târziu, a fost declarat mort. Cu doar câteva momente înainte de tragedie, mulţimea prezentă pe străzi îl aclama pe Kennedy.
 
În acel moment, toate televiziunile importante şi-au întrerupt programul obişnuit şi au transmis ştiri timp de 70 de ore, şcolile au fost închise, iar americanii şi-au întrerupt activitatea obişnuită. În decursul unei ore, a fost arestat asasinul, Lee Harvey, care şi-a susţinut nevinovăţia. Lee Harvey fost ucis două zile mai târziu, de Jack Ruby, patronul unui club de noapte, când urma să fie transferat la sediul de poliţie din Dallas.  
 
Kennedy a rămas cunoscut pentru programele sale fiscale care au permis extinderea economiei americane. Dintre citatele rămase de la Kennedy, amintim:
 
„Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că drumul acela nu duce nicăieri.”
„Libertatea fără învăţare este întotdeauna în pierdere. Educaţia fără libertate este în van.”
„Timpul potrivit pentru a repara acoperişul este atunci când soarele străluceşte pe cer.”
„Poveştile de curaj din trecut ne pot învăţa, pot oferi speranţă, ne inspiră. Ele nu pot ţine însă loc de curaj în sine. Pentru aceasta, fiecare om trebuie să privească în propriul său suflet.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii