Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 105 ani de la naşterea lui Cioran

ro

08 Apr, 2016 00:00 2540 Marime text
Filozoful şi scriitorul român Emil Cioran s-a născut pe 8 aprilie 1911, la Răşinari, în judeţul Sibiu. Tatăl său, Emilian Cioran, a fost protopop ortodox şi consilier al Mitropoliei din Sibiu, iar mama lui, Elvira Cioran, era originară dintr-o comună situată în apropiere de Făgăraş.
 
Când avea 22-25 de ani, Emil Cioran a traversat o stare psihică specială, potrivit historia.ro, pe care a încercat să o descrie în jurnalul său: "Două lucruri care au contat enorm în viaţa mea: muzica şi mistica (deci extazul) - şi care se îndepărtează. (...) Pasiunea pentru ele era legată de insomniile mele. Nervi incandescenţi, întinşi să plesnească în fiece clipă, pofta de a plânge dintr-o fericire insuportabilă. Toate au fost înlocuite de acreală, de zbucium, de scepticism şi de anxietate. Pe scurt, o scădere a temperaturii lăuntrice - singura explicaţie că mai sunt în viaţă. Căci dacă era să rămân în starea aceea de ebuliţie, de mult mi-aş fi ieşit din minţi".
 
La sfârşitul acestei perioade, în 1936, a apărut "Schimbarea la faţă a României", una dintre cărţile controversate ale lui Cioran. Tânărul autor visa să trăiască într-o "Românie fanatică", într-o ţară "cu destinul Franţei şi populaţia Chinei".
 
Se întoarce în România, unde, timp de un an, a fost profesor de filozofie la Liceul "Andrei Şaguna" din Braşov. În anul 1937, Institutul Francez din Bucureşti îi acordă o bursă în Franţa, urmând să părăsească pentru totdeauna România şi să se stabilească la Paris. Din acest moment, Cioran va publica numai în limba franceză. Prima sa lucrare în limba franceză, "Précis de décomposition", a fost distinsă, în 1950, cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran a refuzat toate premiile ce i-au fost acordate.
 
Printre cele mai importante teme ale operei lui Emil Cioran se numără păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârşitul civilizaţiei, ameninţarea Răului, obsesia absolutului, viaţa ca o expresie a exilului metafizic al omului.
 
Scriitorul s-a stins din viaţă la Paris, la vârsta de 84 de ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii