Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:02 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pentru majoritatea oamenilor, 1 Aprilie este ziua păcălelii, însă...

ro

01 Apr, 2016 00:00 3087 Marime text
Brâncuși spunea:

„Spre imensitatea văzduhului - aceasta este Pasărea mea. Copil fiind, am visat totdeauna că aş fi vroit să zbor printre arbori, spre ceruri. De 45 de ani port nostalgia visului acestuia şi continuu să creez Păsări măiestre. Eu nu doresc să reprezint o pasăre, ci să exprim însuşirea în sine, spiritul ei: zborul, elanul..."

 
Pentru majoritatea oamenilor, 1 Aprilie este ziua păcălelii, însă, pentru iubitorii de păsări şi ornitologi această zi aparţine celebrării Zilei Internaţionale a Păsărilor. La data de 1 aprilie 1906, a fost semnată Convenţia Internaţională pentru Protecţia Păsărilor, unul din primele documente ecologice. Din luna martie a anului 1994, Ziua Păsărilor este sărbătorită în fiecare an şi în România.
 
Această zi reprezintă un bun prilej pentru a conştientiza importanţa acestor vietăţi în ecosistemul planetei. Păsările au un rol bine definit în păstrarea echilibrului ecologic al naturii. A le ocroti înseamnă a proteja mediul prin reducerea poluării apei, solului şi aerului, diminuarea cantităţii de substanțe chimice utilizate în agricultură şi silvicultură, refacerea habitatelor păsărilor. Păsările reprezintă o sursă de inspiraţie pentru cântăreţi, pictori, scriitori, bijutieri şi chiar şi pentru construcţia avioanelor.
 
Iată câteva curiozităţi despre păsări:
 
  • Se spune că dacă păsările zboară cât mai sus pe cer, vremea va fi frumoasă, însă, în cazul în care acestea zboară aproape de sol e semn că vremea se înrăutăţeşte. 
  • Pasărea-liră este o imitatoare neîntrecută şi poate reproduce lătratul câinelui, hohote de râs, ţipete de copii şi cântecele altor păsări.
  • Proporţional cu dimensiunile ei, o pasăre are nevoie de mai multă mâncare decât un bebeluş sau o pisică.
  • Pescăruşul albastru este cea mai răbdătoare pasăre din ţara noastră, stă ore în sir la pândă cu privirea ţintă pe luciul apei, iar dacă nu prinde peştişorul din prima încercare se ia după el, înot, servindu-se de aripi ca de lopeţi.
  • Pupăza este o pasăre ce poate fi domesticită uşor.
  • Păsările adulte care trăiesc în colonii iau apărarea tuturor puilor.
  • Graurii care nu au pui hrănesc puii din cuiburile vecine.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii