Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Molière s-a prăbuşit pe scenă, în timp ce juca în piesa „Bolnavul închipuit”

ro

17 Feb, 2016 00:00 2377 Marime text


În timpul spectacolului „Bolnavul închipuit”, la data de 17 februarie 1673, maestrul Molière s-a prăbuşit pe scenă şi a murit câteva ore mai târziu, în locuinţa personală. Patru zile mai târziu, a fost înmormântat la Cimitirul „Sf. Iosif” din Paris.

Molière s-a născut pe 15 ianuarie 1622. Despre primii ani din viaţa lui Jean-Baptiste Poquelin, pe numele lui real, nu se cunosc prea multe date. Se pare că mama sa, Marie Cresse, a murit când era mic. După ce a studiat dreptul, la vârsta de 21 de ani decide să urmeze o carieră artistică.

În anul 1658, ajunge la Paris, unde joacă în tragedia „Nicomede” a lui Corneille, dar şi în „Le Docteur amoreux” („Doctorul îndrăgostit”). Astfel, devine cunoscut şi primeşte titlul de „Troupe de Monsieur”.

Deşi şi-a manifestat preferinţa pentru tragedie, a devenit celebru pentru satirele sale. A satirizat comportamentul uman, ipocrizia claselor dominante, falsa erudiţie şi relaţiile conjugale. Tipuri şi caractere, personaje ale căror nume au devenit substantive comune, sinonime cu tot atâtea trăsături şi comportamente umane, situaţii antologice pentru definirea unei tipologii, replici memorabile, gestică şi mimică pe măsură - toate se regăsesc în cele 36 de piese în versuri sau în proză scrise de Molière.

Sursa foto: Wikipedia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii