Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dramaturgul francez Molieré, în 33 de stampe, din expoziția „Gravură Franceză din patrimoniul Muzeului de Artă Tulcea”

ro

11 Mar, 2024 19:06 632 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Muzeul de Artă Tulcea
  • Expoziția „Gravură Franceză din patrimoniul Muzeului de Artă Tulcea” cuprinde 33 de stampe ce ilustrează opere celebre ale dramaturgului francez Molieré.
 
Ultima din serie, „Le malade imaginaire” (Bolnavul închipuit), a fost compusă în anul 1673. Este piesa cu care autorul își încheie cariera dar și viața, el murind după cea de-a patra reprezentație, potrivit Muzeului de Artă Tulcea.
 
Personajul principal, jucat chiar de către dramaturg, Argan, este un ipohondru care își face din boala imaginară o suferință sinceră. E meschin și egoist, avar, ipocrit (însumează toate tarele personajelor lui Molieré). Peste răutatea bolnavului se adaugă și opoziția lui în problema căsătoriei tinerilor care se iubesc, dorind ca Angelique (fiica sa) să se căsătorească cu un doctoraș ridicol, doar pentru ca el să nu mai plătească tratamentul.
 
Ilustrația expusă la Muzeul de Artă Tulcea redă dialogul dintre Argan și soția sa, Béline, mama vitregă a lui Angelique. La scenă asistă și slujnica familiei, Toinette, care este și confidenta lui Angelique.
 
Citește și
Exponatul lunii martie la Muzeul de Artă Tulcea – „Eva”, de Frederic Storck
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii