Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:33 14 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că? 348 de ani de la moartea celebrului scriitor francez Molière

ro

17 Feb, 2021 00:00 333 Marime text

 
Molière s-a stins din viață la data de 17 februarie 1673.
 
Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière, a fost un scriitor francez de teatru, director și actor, unul dintre maeștrii satirei comice.
Molière s-a născut la data de 15 ianuarie 1622.

Organizator al asociației teatrale „L'Illustre Théâtre”, devenită din 1665 trupa lui Ludovic al XIV-lea, a desfășurat o vastă activitate teatrală. În opera sa dramatică în versuri și proză, a abordat modalități diferite ale comediei, în genere în forme amestecate, epuizând întreaga gamă a mijloacelor comicului. Prin creația sa, a oferit comediei franceze, pornite de la nivelul farsei primitive, al teatrului italian cu măști și comediei de intrigă, valoare autonomă în câteva capodopere prin care a inaugurat comedia de moravuri.

În ciuda preferinței sale pentru tragedie, Molière a devenit faimos pentru farsele sale, în general într-un act și interpretate după tragedie. Unele dintre aceste farse erau scrise doar parțial și erau jucate în stilul Commediei dell'arte cu improvizare asupra unui canovaccio.

Una dintre cele mai cunoscute opere ale sale este Tartuffe, o comedie în versuri în cinci acte  reprezentată pentru prima dată 12 mai 1664 la palatul Versailles.

Multe cuvinte sau fraze folosite în operele lui Molière sunt folosite și în franceza actuală. Un tartuffe este un ipocrit, în special unul expunând moralitate afectată sau evlavie religioasă.
Molière mai este cunoscut pentru opere ca Don Juan sau Bolnavul închipuit.
 

 
Molière a decedat  la data de 17 februarie 1673. Ca actor, nu i-a fost permis din prisma legilor vremii a fi îngropat într-un cimitir obișnuit, pe tărâm sfânt. Soția sa Armande a fost cea care i-a cerut regelui Ludovic al XIV-lea să-i permită funeralii „normale“ pe timp de noapte.
 
În 1792, rămășițele sale au fost aduse la muzeul monumentelor franceze și în 1817 transferate la Cimitirul Le Père Lachaise , Paris, în apropiere de cele ale lui La Fontaine.

Sursă text: Wikipedia.org./ Molière
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii