Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Amedeo Modigliani, pictorul care a murit de tânăr...

ro

24 Jan, 2016 00:00 6466 Marime text


Pictorul şi sculptorul italian Amedeo Modigliani s-a stins din viaţă la data de 24 ianuarie 1920, la Paris. Deşi a avut o viaţă scurtă, a murit la 36 de ani, a realizat o operă elegantă şi rafinată.
 
Amedeo Modigliani a avut parte de o copilărie dificilă, din cauza falimentului tatălui său şi a sănătăţii lui şubrede. În acest timp, descoperă pictura şi începe să ia lecţii de desen.  

În martie 1908, un admirator de-al său îl convinge să-şi expună lucrările la „Salonul Artiştilor Independenţi”. În 1912, după ce dobândeşte recunoaşterea ca sculptor la al „X-lea Salon de Toamnă”, se dedică picturii.
 
Creaţiile lui Modigliani sunt caracterizate de rafinament, tema preferată fiind omul. În acest sens, a pictat nuduri de femei, portrete ale prietenilor, dar şi ale necunoscuţilor. În portrete, a reuşit să surprindă personalitatea modelului, fiind interesat de căutarea frumuseţii perfecte, dar uşor abstracte. Modigliani alungeşte chipurile, desenează gâturile, manifestând înclinaţie spre geometrizare.

Tabloul lui Modigliani „Nud culculat”, considerat una dintre operele sale majore, a fost adjudecat în noiembrie 2015 pentru suma record de 170,4 de milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate la New York. „Nud culcat” devine astfel cel de-al doilea cel mai scump tablou vândut vreodată la licitație, după „Femeile din Alger (versiunea O)” de Pablo Picasso.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii