Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:59 19 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este ziua actriţei Draga Olteanu Matei

ro

24 Oct, 2016 00:00 2149 Marime text


Draga Olteanu Matei s-a născut pe 24 octombrie 1933, la București. Este o apreciată actriță de comedie, ce a jucat pe scena Teatrului Național București, în numeroase filme și la televiziune.
 
Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei are un palmares foarte bogat. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în Televiziune.
 
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" în 1956, iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa "Ziariștii" de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: "Coana Chiriţa" după Vasile Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița - 1986 și Chirița la Iași 1987), "Gaițele" de Alexandru Kiriţescu (1977), "Căruța cu paie" de Mircea Ștefănescu, "Hagi Tudose" de Barbu Ștefănescu Delavrancea, "Pisica în noaptea de Anul Nou" de D.R. Popescu, "Autorul e în sală" de Ion Băieşu etc.
 
Pe scena Teatrului Național a mai jucat în "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, în "Crimă pentru pământ", o dramatizare după romanul omonim al lui Dinu Săraru.
 
A făcut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic "Nea Marin miliardar".
 
După pensionarea sa din Teatrul Național (2007) s-a retras la Piatra Neamț unde a înființat compania teatrală Teatrul Vostru.
 
Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii