Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandre Gustave Eiffel s-a născut într-o zi de 15 decembrie

ro

15 Dec, 2016 00:00 4180 Marime text
Alexandre Gustave Eiffel, cunoscut mai ales pentru realizarea Turnului Eiffel, care îi poartă numele, s-a născut pe 15 decembrie 1832.
 
Cele două persoane care l-au influențat pe Gustave au fost chimiști şi unchii săi, Jean-Baptiste Mollerat și Michel Perret, care și-au petrecut mult timp în compania tânărului Eiffel, învățându-l despre chimie, sensul religiei și filozofie. Afacerea mamei sale cu cărbuni a adus un venit important în familie, asigurând fondurile necesare pentru ca Gustave să studieze chimia la o universitate renumită din Paris.
 
Proiectul Turnului Eiffel a fost câștigător dintr-o listă de 107 proiecte. Miza programului era studiul posibilității de construire a unui turn de fier pe Champ-de-Mars, cu o bază pătrată, cu diagonala de 125 de metri și înălțimea de 300 de metri. Cifrele reprezentative pentru etapa construcției au fost centralizate astfel: 18.038 părți metalice, 50 de ingineri și desenatori, 150 de lucrători de la fabrica Levallois-Perret, între 150 și 300 de lucrători pe șantier, 2.500.000 de nituri, 7.300 de tone de oțel, 60 de tone de vopsea, cinci lifturi. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic. De-a lungul deceniilor, Turnul Eiffel a găzduit importante evenimente, spectacole extraordinare de lumină și muzică și a reprezentat o provocare pentru artiști.
 
Unele surse istorice spun că inginerul român Gheorghe Pănculescu a avut ocazia să lucreze pentru compania controlată de Gustave Eiffel, după absolvirea Politehnicii din Zurich. Gustave Eiffel l-ar fi vizitat la Vălenii de Munte pe inginerul român și ar fi discutat despre planurile de construcție a turnului din Paris. Ca urmare, Gustave Eiffel a utilizat tehnica inventată de Pănculescu, folosind subansambluri metalice confecționate la sol și asamblate progresiv, pe măsura înălțării construcției. În componența construcției s-ar fi utilizat și oțel produs la Reșița, după cum este gravat pe unele nituri, „Resita, Romania”.
 
Sursa foto: biography.com
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii