Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce este important iodul pentru sănătatea noastră

ro

13 Dec, 2019 00:00 1225 Marime text

Iodul ajută la funcţionarea normală a glandei tiroide, prezenţa lui fiind esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea corporală şi, la adult, pentru desfăşurarea normală a circuitelor metabolice ale organismului, informează csid.ro.
Carenţa de iod are drept urmare apariţia retardului psihomotor (la copii)şi a guşei endemice (la adulţi).

Excesul de iod poate favoriza secreţia excesivă de hormoni tiroidieni, care duce la apariţia hipertiroidismului. Persoanele care suferă de boli autoimune sunt mai sensibli laiod şi se pot confrunta cu astfel de reacţii adverse.
Doza zilnică recomandată este de 110 micrograme pentru sugari între 0-6 luni, 130 mcg pentru sugari între 7-12 luni, 90 mcg pentru copii între 1-8 ani, 120 mg pentru copii între 9-13 ani, 150 mcg pentru adulţi peste 19 ani, 220 mcg pentru femeile însărcinate şi 290 mcg pentru femeile care alăptează.
Cele mai bune surse naturale de iod sunt: alimentele marine (peştele marin, crustaceele, untura de peşte). Conţinutul în iod al alimentelor de origine animală (carne, ouă, unt, lapte, brânză) depinde de conţinutul în iod al hranei animalelor şi al solului. În zonele carenţate în iod a intrat în uz fortifierea cu iod a alimentelor (de obicei a sării de bucătărie sau a apei potabile).


Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii