Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Armonia Hospital Testul fetal non-stres (TNS sau cardiotocograma)

ro

17 Nov, 2023 11:51 1031 Marime text
  • Testul de non-stres (Cardiotocografia) poate fi făcut începând cu vârsta gestațională la care fătul este considerat a fi la risc, atât timp cât sarcina este destul de avansată 

Ai grijă de sănătatea celui mic de când e în burtică și efectuează o cardiotocogramă, ca să fii sigură că inimioara lui bate corect!
 
TNS este un test simplu, neinvaziv, ce poate fi efectuat în timpul sarcinii, după săptămâna 28 și nu prezintă riscuri pentru mamă sau bebeluș. „La Armonia Hospital suntem alături de tine pe tot parcursul sarcinii și îți recomandăm ce este mai bine pentru bebelușul tău”, transmit reprezentanții unității medicale.
 
Scopul principal al testului este acela de a identifica feții care prezintă risc de hipoxie (oxigenare scăzută), astfel încât să se aplice măsurile necesare pentru a preveni complicațiile. Alt scop este de a identifica feții cu oxigenare normală, astfel încât sarcina să poată continua în siguranță, iar intervențiile inutile să poată fi evitate. Testul oferă informații despre oxigenarea copilului prin verificarea frecvenței bătăilor cardiace fetale (monitor fetal) și răspunsul inimii la mișcările acestuia. În mod normal, inima bate mai rapid când este fătul este activ.
 
Testul de non-stres (Cardiotocografia) poate fi făcut începând cu vârsta gestațională la care fătul este considerat a fi la risc, atât timp cât sarcina este destul de avansată. Vârsta gestațională la care se poate începe testul este de 26-28 săptămâni, atunci când sistemul neurologic fetal este suficient de dezvoltat pentru a avea o evaluare corespunzătoare. Frecvența cu care este efectuat testul depinde de indicația lui, vârstă de gestație, rezultate anterioare la testul de non-stres sau alte teste.
 
Testul de non-stres se recomandă în cazul sarcinilor cu risc crescut:
Diabet gestațional sau preexistent sarcinii
Patologie hipertensivă: HTA indusă de sarcina sau HTA preexistentă sarcinii, Preeclampsie
Restricție de creștere intrauterină
Mișcări fetale diminuate
Sarcini multiple cu complicații
Sarcini trecute de termen
Sarcina anterioară cu complicații
Ruperea prematură a membranelor – această se poate asocia cu oligoamnios sau cu infecție intrauterină, de aceea scopul monitorizării este recunoașterea precoce a semnelor care pot conduce la decizia de naștere
Oligoamnios (lichid amniotic scăzut) sau polihidramnios (lichid amniotic crescut)
Boli materne: Lupus eritematos, sindrom antifosfolipidic 


Citește și:
 
Consiliere nutrițională dedicată diversificării alimentației la bebeluși
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii