Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:30 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea poeziilor Nina Cassian – Micul prinţ

ro

19 Jun, 2015 00:00 1818 Marime text
Ştiu să întreb
Despre miei, despre flori.
Odată-ntr-o pădure
Am sărutat un izvor.
 
Ştiu ce uimită-i
Culoarea albastră.
Am o grădină
Şi o fereastră.
 
Mai am şi o carte
Foarte subţire
În care nu-ncape
Decât o iubire.
 
Pot să-mi iau locul
Lângă tine, pe stea?
 
- Da, spuse prinţul
Eşti prietena mea.

Despre Nina Cassian

Poeta Nina Cassian s-a născut pe 27 noiembrie 1924, la Galaţi. Primele încercări literare ale Ninei sunt încurajate de Tudor Arghezi şi Ion Barbu. În anul 1947, debutează editorial cu volumul de versuri suprarealiste „La scara 1/1”. Ulterior, în paralel cu poeziile, scrie şi literatură pentru copii, atrasă de posibilităţile evadării în fantezie, precum şi două volume de proză, scrise la persoana întâi.
 
În decursul vieţii, a tradus opere remarcabile scrise de Shakespeare, Bertolt Brecht, Paul Celan. De asemenea, a scris peste 50 de cărţi de poezie, eseuri şi proză. În anul 1969, i-a fost decernat Premiul Uniunii Scriitorilor din România. În timp ce se afla în Statele Unite pentru a susţine un curs la Universitatea din New York, după aflarea veştii că unul dintre bunii săi prieteni, Gheorghe Ursu, a fost arestat şi ucis în închisorile Securităţii, decide să nu se mai întoarcă în ţară. Imediat, apartamentul ei din România a fost confiscat, iar cărțile sale au fost interzise și retrase din biblioteci, până la căderea regimului Ceauşescu.
 
După ce şi-a trăit viaţa sub semnul poeziei, în aprilie 2014, scriitoarea s-a stins din viaţă, în locuinţa ei din New York, în urma unui stop cardiac.

Ti-a placut articolul?

Comentarii