Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:36 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei ani de la moartea poetei Nina Cassian, de o eleganţă ieşită din comun

ro

15 Apr, 2017 00:00 1087 Marime text
Nina Cassian, de o eleganţă ieşită din comun şi de o mare sensibilitate, a trăit o viaţă tumultoasă, manifestându-se creativ în mai multe domenii: poezie, proză, eseuri şi traduceri. În aprilie 2014, scriitoarea s-a stins din viaţă, în locuinţa ei din New York, în urma unui stop cardiac.
 
Născută Renée Annie Cassian, între anii 1926 şi 1935, s-a stabilit cu familia la Braşov, unde a urmat şcoala primară şi a început liceul. Din 1935, şi-a continuat studiile la Institutul Pompilian.
 
Primele încercări literare ale Ninei sunt încurajate de Tudor Arghezi şi Ion Barbu. La sfârşitul lui 1947, debutează editorial cu volumul de versuri suprarealiste „La scara 1/1”. În paralel cu poeziile, scrie şi literatură pentru copii, atrasă de posibilităţile evadării în fantezie. Din 1956, revine la poezia autentică.
 
În decursul vieţii, a scris peste 50 de cărţi de poezie, eseuri şi proză. În anul 1969, i-a fost decernat Premiul Uniunii Scriitorilor din România. Creaţiile sale au fost publicate în reviste americane importante, precum The New Yorker sau American Poetry Review.
 
În timp ce se afla în Statele Unite pentru a susţine un curs la Universitatea din New York, după aflarea veştii că unul dintre bunii săi prieteni a fost arestat şi ucis în închisorile Securităţii, decide să nu se mai întoarcă în ţară.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii