Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:44 23 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea poeziilor Radu Gyr – Vezi, viaţă?

ro

19 Sep, 2014 00:00 1128 Marime text
Vezi, Viaţă? Eu încă mai trăiesc
Şi încă îţi mai fac reverenţe
Cu-aceste gunoaie şi zdrenţe,
Cu-n rest de prăpăd omenesc.

Vezi, Viaţă? Eu încă mai surâd
Prin lacrima-acestei argile,
Cu moartea ţipând în pupile,
Cu ochii dezastrului had.

Vezi, Viaţă? Eu încă mă scol
Din iad, din dezgust, din leşie,
Din ce-a vrut durerea să fie,
Din crâncenul meu vitriol.

Vezi, Viaţă? Eu încă mai lupt
Din bietele mele morminte,
Din dragostea-mi încă fierbinte,
Dur ne-mpăcatul meu întrerupt.

Vezi, Viaţă? Eu încă mai sper
Şi zilnic din mine mănâncă
Mocirla şi încă, şi încă...
Şi eu tot te vreu, tot te cer.

Despre Radu Gyr

Născut în anul 1905, la Câmpulung Muscel, Radu Gyr a fost un poet, dramaturg, eseist şi gazetar român, fiul actorului craiovean Coco Demetrescu.

Radu Gyr, pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu, a fost membru de seamă al Mişcării Legionare şi conferenţiar la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti. A debutat la vârsta de 14 ani, cu poemul dramatic „În munţi”, iar editorial în anul 1924, cu volumul „Linişti de schituri”.
În decursul vieţii, a fost de mai multe ori laureat al Societăţii Scriitorilor Români. Radu Gyr a colaborat cu revistele „Gândirea”, „Gândul românesc”, „Sfarmă-Piatră”, „Revistă dobrogeană”, „Axa”, dar şi cu ziarele „Cuvântul” şi „Buna Vestire”. A scris şi poveşti pentru copii, semnând cu pseudonimul Nenea Răducu.

După detenţia din timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea, unde a stat închis în lagărul de la Miercurea Ciuc alături de Mircea Eliade, Radu Gyr a fost închis şi în timpul regimului lui Ion Antonescu.

În 1942, a publicat volumul „Poeme de război”, care a fost cenzurat. Trei ani mai târziu, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariştilor”, fiind condamnat la 12 ani de detenţie politică. După ce a revenit acasă, a fost arestat din nou şi condamnat la moarte pentru poezia-manifest „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, considerată un mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist. Pedeapsa cu moartea i-a fost comutată la 25 de ani de muncă silnică.

Ti-a placut articolul?

Comentarii