Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:42 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea poeziilor Johann Wolfgang Goethe - Noaptea

ro

10 Sep, 2014 00:00 1010 Marime textCu plăcere las coliba,
Pe iubita mea o las,
Şi în codrul stins prind clipa
Să mă plimb cu moale pas.
Luna prin stejari coboară,
Vin zefirii mai întîi
Şi mestecenii presară
Peste noapte dulci tămîi.

Inima, o, cum tresare
Cînd prin suflet trec fiori
De prin tufele-n răcoare!
Dulce noapte de splendori!
Ce extaz! Ce bucurie!
Totuşi, sfinte cer, aşa
Nopţi eu ţi-aş lăsa şi-o mie,
Una dragă de mi-ar da.

Despre Johann Wolfgang Goethe


Născut în anul 1749, la Frankfurt, Goethe a fost o personalitate de seamă a culturii universale şi cel mai important scriitor german.
Încă de la o vârstă fragedă, Goethe a început să înveţe limbi străine, în paralel cu lecţiile de artă şi muzică. După ce îi descoperă pe Shakespeare, Lessing şi Rousseau, fiind fascinat de literatură, a început să scrie un roman epistolar, iar în timpul liber, crea piese în franceză şi poezii. Activităţile practice şi întâlnirile cu alţi oameni sunt reflectate în operele sale poetice şi literare. În decursul vieţii, a scris numeroase opere, printre acestea numărându-se poezii, romane, nuvele, eseuri, studii ştiinţifice. Dar cele mai importante şi impunătoare lucrări sunt „Anii de călătorie ai lui Wilhelm Meister“ şi partea a doua din „Faust“, apărută în 1832.
Goethe s-a impus nu doar ca scriitor, ci şi prin contribuţiile aduse în domeniul ştiinţei - a fost geolog, botanist, anatomist, fizician, istoric al ştiinţelor.
În anul 1808, a fost ales membru extern al „Academiei de Ştiinţe din Bavaria”, iar în 1832, s-a stins din viaţă, din cauza unei pneumonii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii