Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:58 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt.ro Fierberea laptelui (sfat din 1931)

ro

11 Nov, 2021 09:26 2304 Marime text
Ca să fierbem lapte, trebuie să-l strecurăm în altă cratiță curată. Vasul în care se fierbe laptele trebuie să nu mai fie întrebuințat la nimic, pentru că atrage mirosul. Și cand îl fierbem, să nu mai fie altă mâncare lângă el.

Înainte de a pune laptele în vas trebuie va vasul să fie curățat și clătit cu apă rece ca să nu se lipească laptele. Trebuie să nu aibă lapte lipit de rândul trecut când au fiert, căci se afumă și acesta. Dupăce l-am pus în vas, îl punem pe foc. Însă focul să nu fie prea tare. Dupăce s-a fiert puțin se ridică deasupra smântână, care este foarte puțin hrănitoare. Aceasta începe să se umfle și dacă o lăsăm așa laptele curge din cratiță. Luăm o lingură și spargem smântâna.

După ce a dat în fiert îl mai lăsăm puțin ca să moară toți microbii. Apoi îl punem pe marginea mașinei și-l acoperim cu un capac anumit sau dacă nu avem, cu o sită ca să poată aburii să se ridice în sus și să nu se condenseze și picăturile de apă se pice tot în lapte. Strecurătoarea poate să fie de sârmă de păr.

Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu. Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

Sursa foto și text:  GastroArt.ro

Citește și: GastroArt.ro Istoria aproape completă a lui Zamfirescu, cel mai mare producător de ciocolată din Balcanii interbelici

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii