Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Fun Facts gastronomice românești (III)

ro

07 Dec, 2021 14:13 1722 Marime text
Continuăm seria de fapte diverse din istoria gastronomiei și a ospitalității românești cu alte câteva informații.
În casele cu mai multe femei, atunci când se punea de mămăligă, se arunca un praf de mălai în apa pusă la fiert ca semn că deja s-a adăugat sare.


Mușchiul țigănesc este denumit așa din cauza faptului că romii – robi pe timpuri – erau puși zilnic la munci foarte grele și aveau trupuri atletice. Pentru a evidenția frumusețea acelui mușchi de porc, el a fost comparat cu mușchii robilor, bine conturați.
Bogdan Dănilă este primul chef român care conduce un restaurant răsplătit cu o stea Michelin. El este executive chef al restaurantului Clocktower din hotelul New York Edition și a primit distincția în 2017.
La începutul anilor 1400, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, se stabilesc câteva privilegii de vămuire. Printre mărfurile în cauză amintim: piperul, scorțișoara, nucșoara și șofranul„Din câte am aflat, exista în Bucureşti un loc unde mititeii erau nemaipomenit de buni fiindcă, din câte se zvonea, bucătăreasa, o ţigancă, îi rula pe coapsă” (Patrick Leigh Fermor, Drum întrerut – de la Porţile de Fier până la Muntele Athos, Humanitas 2016)
Primul automat cu mâncare apare la noi în perioada interbelică.


„Fusese un automat după model american instalat în clădirea de sub terasa Cercului Militar. Acolo se proceda cu introducerea unei fise într-un aparat și apăsând pe buton se declanșa servirea mecanică a gustărilor și băuturilor afișate. În acel loc își făcuse vad boema bucureșteană și i-am auzit de multe ori pe Jebeleanu, pe Horia Groza și pe Eugen Ionescu pomenind de întâlnirile lor de la automat.” Vlaicu Bârna, Între Capşa şi Corso, ed. Polirom 2014.


Dilema lui Păstorel:

“În toate cărțile de bucate apărute la noi, ca și pe listele de mâncare de pe la toate birturile din țară, Ardealul, Oltenia, Dobrogea și Moldova își au locul lor bine determinat. Muntenia, nu! M-am întrebat întotdeauna: de ce? Bucătarii munteni au dovedit, în multe privinți originalitate și imaginație. Au incontestabile merite ce nu pot fi trecute sub tăcere”Despre GastroArt.ro


Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).


Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.
În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.

Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

Sursa foto și text:  GastroArt.ro


Citește și: GastroArt Trei zămuri suprinzătoare din cărțile noastre de bucate
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii