Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:34 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vrei să te pensionezi anticipat? Va fi posibilă ieșirea la pensie pentru o nouă categorie de persoane

ro

18 Feb, 2016 11:08 1574 Marime text
 
Persoanele care au plătit contribuţii (şi) în sistemele neintegrate sistemului public de pensii sau care au realizat stagiu de cotizare atât în sistemul public, cât şi în alte sisteme neintegrate acestuia vor avea posibilitatea de a se pensiona anticipat, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de senatori. În prezent, aceste persoane au dreptul doar la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş.
 
"Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate, de urmaş şi anticipată (inclusiv parţială)", prevede documentul adoptat de Senat.
 
În momentul de faţă, Legea pensiilor nu include şi posibilitatea obţinerii pensiei anticipate în cazul persoanelor care au plătit contribuţii (şi) în sistemele neintegrate sistemului public de pensii. Practic, dacă proiectul se va aplica, aceste persoane vor putea să ceară pensionarea anticipată (dacă au cotizat doar în alte sisteme) sau vor putea să cumuleze stagiile de cotizare pentru a obţine mai repede pensia anticipată (dacă au cotizat atât în sistemul public, cât şi în alte sisteme).
Proiectul a trecut de Senat, însă votul final va aparține deputaților.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii